MARINA MALJKOVIĆ: Ne idemo u Rio samo da učestvujemo!
Foto: Profimedia, Nemanja Pancic

Novo iskustvo za košarkašice Srbije

MARINA MALJKOVIĆ: Ne idemo u Rio samo da učestvujemo!

Rio 2016 -

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da njena ekipa na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, na kojima će debitovati, neće ići samo da bi učestvovala, ali je priznala da je njen tim potpuni novajlija na najvećem svetskom sportskom takmičenju.

Selektorka Maljković je u Lionu s grupom srpskih novinara razgovarala i o životu u trećem najvećem gradu Francuske i o stanju u toj zemlji nakon terorističkih napada.

"Stalno smo se sa velikih takmičenja vraćali sa dobrim rezultatima. Ne idemo na Olimpijske igre da učestvujemo, to je sigurno, jer nismo takvi i nismo u mogućnosti da se tako ponašamo. Imamo vrlo dobar tim i poznato je kako se devojke bore i igraju za Srbiju, ali treba biti mnogo realan, Igre su velika i prevelika stvar. Čeka nas jedno veliko i preveliko takmičenje", rekla je Marina Maljković.

"Pored svega dobrog što imamo, to je jedna potpuno druga dimenzija i jedno novo iskustvo za devojke. Jako sam zadovoljna svime što Olimpijski komitet radi, ali ipak smo tamo bebe. Za razliku od, recimo, naših vaterpolista ili Novaka, mi smo potpuno novi u toj priči i treba tek da je doživimo", objasnila je selektorka.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Reprezentacija Srbije će se krajem maja prvi put okupiti i odigraće jedan turnir u francuskom gradu Anžeu. Potom će početkom juna igrati turnir u Banjaluci, da bi se početkom jula okupila za konačne pripreme u Beogradu i još jedan turnir u glavnom gradu Srbije.

"Ja ću gledati pretkvalifikacioni turnir ovde u Nantu, gledaću naše direktne protivnike, i tek tada ću moći da kažem nešto preciznije o sportskim ciljevima", rekla je selektorka.

Evropsku košarku u poslednje vreme potresa sukob Fibe i kompanije EKA, zbog čega je muška reprezentacija suspendovana sa Evropskog prvenstva, a moglo se čuti i da će seniorski timovi biti isključeni sa OI. Marina Maljković je rekla da uopšte nije razmišljala o tome.

"Ja zaista o tome ne mogu da razmišljam. Siguran sam da naš Košarkaški savez, na čelu sa Draganom Đilasom, radi dobar posao i da čini sve da se tako nešto ne desi. Mnogo toga nije ni u njihovom rukama. Čuli smo se, ali ja ne mogu ni da zamislim takav scenario", rekla je selektorka.

Marina Maljković je u Srbiji osvojila šest uzastopnih titula prvaka, dve sa Hemofarmom i četiri sa Partizanom i u tih šest sezona je šest puta dobijala nagradu za trenera godine, da bi 2013. godine prešla u Lion.

"Nikada nisam krila da volim Francusku, imam i francuski pasoš, nije mi problem da to kažem. Bila mi je želja da dodjem ovde posle Partizana i Hemofarma i da ovde napravim nešto zanimljivo. Lion je jako lep grad i publika voli sport... i cilj mi je bio da to spojim sa srpskim košarkašicama. Za tri godine od kada sam ovde, u sve lige - prvu, drugu i treću koja je plaćena i cenjena, došlo je više od 20 naših košarkašica i košarkaških radnika, tako da ne mogu da budem nezadovoljna", rekla je Maljković.

Foto: KSS
Foto: KSS

Ona je kazala da je od dolaska pokušavala da spoji i stvara veze izmedju Srbije i Francuske, ali da ne zna da li će "srpska kolonija" ostati i sledeće sezone u Lionu. U prvom timu igraju i Milica Dabović i Dajana Butulija.

"Sačekaćemo. Sve reprezentativke su slobodne osim nas, mi smo najduže ostale u sezoni i bićemo ovde do sredine maja, a onda ćemo sesti i odlučiti šta je najbolje. U svakom slučaju, i ako odem iz kluba, biće mi drago jer ga ostavljam u boljem stanju. Kada sam dolazila, rekli su mi 'mi smo mali, mi ne postojimo'. Ovo je danas stabilan klub i igraće Evropu sledeće sezone".

Svet i Francusku su novembra prošle godine potresli teroristički napadi u Parizu, što je promenilo atmosferu i u životu i na sportskim događajima.

"Mnogo se promenila atmosfera. Osetilo se. To je bilo u novembru, kada sam ja dovodila Lion u Beograd, jer imam ideju da postoji spona izmedju Srbije i Francuske. Ekipa je bila ovde, ali su predsednik i generalni menadžer ostali kod kuće jer su se plašili da ostave porodice na sedam dana. Drugačiji je ambijent. Ljudi osećaju strah, pogotovu prema onome što dolazi", rekla je Maljkovićeva.

Francuska će ovog leta biti domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu.

"U kontaktu smo stalno. Grad Lion mnogo stoji iza ovog kluba i praktično na svakoj utakmici su tu gradonačelnik ili neko od njegovih saradnika. Lion je jedan od gradova u kome će se igrati utakmice. Svi su mnogo zabrinuti. Čine sve što mogu, ali postoji ozbiljan strah", rekla je Maljkovićeva.

Novinari su sa selektorkom pričali i o nasilju koje u poslednje vreme potresa fudbal u Srbiji i pitali su je za objašnjenje zašto u Francuskoj nema huligana.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Ovde je sve potpuno, potpuno drugačije. Toliko razlike ima u svemu, u svakodnevici... šta god da radiš, sve je potpuno drugačije od nas. Drugačije su vaspitani, drugačije se ponašaju deca. Činjenica je da je ovde mnogo bezbednije, pogotovo u Lionu. Ovaj region je jedan od najuređenijih u zemlji. Svi su ovde kao u staklenom zvonu. Ovde je tema dana – uživanje", rekla je Maljković.

"Sa druge strane, dešavaju se situacije da je lopta na podu i da vas francuska igračica pita zašto bi se bacala za nju. Filozofsko, naučno pitanje - zašto? Ona ima 20 godina, ima svoj stan, auto i pita zašto. Mnogo su velike razlike", rekla je Marina Maljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track