PUTIN: Bez Rusa, medalje drugih će biti manjeg sjaja
Foto: Reuters

Predsednik Rusije o doping skandalu

PUTIN: Bez Rusa, medalje drugih će biti manjeg sjaja

Rio 2016 -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da isključenje brojnih ruskih sportista sa Olimpijskih igara u Rio de Žanejru, po nalogu Medjunarodnog olimpijskog komiteta, "prevazilazi zdrav razum".

"Pitanje (isključenja) ruskih sportista izlazi iz domena prava i prevazilazi zdrav razum", izjavio je Putin na ceremoniji ispraćanja ruskog olimpijskog tima u Kremlju.

Tradicionalna ceremonija ispraćaja olimpijaca, koja uključuje i molitvu u crkvi u Kremlju, počela je polaganjem venaca na grob Neznanom junaku na zidinama Kremlja. Ruski olimpijski, njih oko 150, potom su prešli preko Crvenog trga kako bi se sastali sa Putinom.

Medju sportistima bili su i oni koji neće braniti boje Rusije u Riju, odnosno oni koji su suspendovani, kao što su atletičari Jelena Isinbajeva i Sergej Šubenkov.

Putin je rekao da će bez Rusa odličja drugih na Igrama u Riju biti manjeg sjaja.

"Vaše kolege iz drugih sportova će shvatiti da će vrednost njihovih medalja biti drugačija, jer će ta pobeda imati drugačiji ukus... Ili će biti skroz bez ukusa", rekao je predsednik Rusije.

"Jedan broj ruskih sportista je nepravedno suspendovan, bez konkretnih dokaza da su kršili doping pravila", rekao je Putin i dodao da Rusija u budućnosti mora da preduzme ozbiljne korake u borbi protiv dopinga.

Olimpijcima se obratila i Isinbajeva, dvostruka olimpijska šampionka.

"Idete u Rio de Žanejro da branite čast zemlje. Pokažite svima šta ste u stanju da uradite, zbog sebe, ali i zbog nas koji ostajemo kući", rekla je ona.

Isinbajeva je navela da njoj i drugim sportistima zabranjen odlazak u Rio "na grub način", bez prilike da se brane. ; MOK je prošle nedelje odlučio da ne suspenduje sve ruske sportiste sa Igara u Riju zbog navoda o dopingu, ali je pojedinačnim sportskim savezima ostavio mogućnost da sami odluče.

Nakon suspenzije atletskog tima Rusije, stigle su i suspenzije za plivače, kanuiste, veslače... Do sada je najmanje 105 ruskih sportista ostalo bez prava da se takmiči na Olimpijskim igrama, koje počinju 5. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja