SA 20 GODINA POSTALA HEROJ SVOJE ZEMLJE: Mlada Grkinja srušila 104 godine star rekord
Foto: Reuters

2 medalje u Riju

SA 20 GODINA POSTALA HEROJ SVOJE ZEMLJE: Mlada Grkinja srušila 104 godine star rekord

Rio 2016 -

Reprezentativka Grčke u streljaštvu Ana Korakaki postala je prva sportistkinja te zemlje koja je na istim Olimpijskim igrama osvojila dve medalje posle 104 godine.

Korakaki je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila zlato u disciplini 25 metara malokalibarski pištolj i bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara i tako postala nova sportska junakinja Grčke.

Zato i ne čudi što je 20-godišnju devojku iz Drame po povratku u Grčku dočekalo veliko slavlje, a prava "ludnica" se tek očekuje u rodnom gradu.

"U šoku sam, još nisam svesna šta sam uradila. Priželjkivala sam medalju, makar i bronzu, ali ovo nisam ni sanjala. Hvala svim što su bili uz mene", kazala je Korakaki, prenosi agencija Hina.

Korakaki je postala prva žena u istoriji koja je za Grčku osvojila dva odličja na Igrama, a poslednji grčki sportista kojem je to pošlo za rukom bio je Konstantinos Ciklitiras, koji je 1912. u Stokholmu osvojio zlato u skoku u dalj i bronzu u skoku u vis.

"Ponosna sam što sam postala prva žena u grčkoj istoriji sa dve medalje. Nadam se da će moji uspesi biti inspiracija i poticaj mladima da se bave sportom", rekla je Korakaki.

Nova olimpijska pobednica je stigla u Atinu sa dva sata zakašnjenja. Let iz Rima za glavni grad Grčke je kasnio, jer je nisu pustili u avion s pištoljima. Tek nakon dodatne bezbednosne provere avion je poleteo za Atinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track