SKANDALOZNA ODLUKA IAAF: Ruski atletičari definitivno ne mogu da nastupe u Riju
Foto: Profimedia

Odbijene žalbe

SKANDALOZNA ODLUKA IAAF: Ruski atletičari definitivno ne mogu da nastupe u Riju

Rio 2016 -

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odbila je sve zahteve ruskih atletičara, koji definitivno neće učestvovati na Olimpijskim igrama.

Kako se navodi u saopštenju Olimpijskog komiteta Rusije, samo je moguć nastup skakačice u dalj Darije Klišine, ali kao neutralne takmičarke.

Trener višestruke šampionke u skoku s motkom Jelena Išinbajeve, Jevgenij Trofimov, najavio je žalbu Sudu u Lozani."Zbog ovakve presude, mi ćemo podneti tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani kako bismo branili prava sportistkinja i sportista. Znali su da će, u slučaju odbijanja, biti pokrenute tužbe, a naši advokati su spremni", rekao je Trofimov.Međunarodna atletska federacija suspendovala je u novembru prošle godine sve ruske atletičare zbog navodnog sistemskog dopinga sponzorisanog od države.

Klišina predstavlja Rusiju na OIRuske vlasti obavestile su Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) da imaju samo jednu atletičarku, Dariju Klišinu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru jer je jedina prihvatila učešće za Rusiju.

"Mnogi su odbili učešće. Jedino je Daria Klišina prihvatila", izjavila je članica ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Briljantova.

Ukupno 68 atletičara zatražilo je da individualno učestvuje na Igrama posle skandala o dopingu koji je pogodio Rusiju.

IAAF je nedavno saopštila da ruski atletičari "koji su bili van zemlje" i koji pokažu da su ih na doping testirali "neki drugi sistemi" mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Rusija se žalila na suspenziju svojih atletičara sa medjunarodnih takmičenja zbog dopinga.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odlučiće u ubrzanom postupku, 21. jula, o žalbi Rusije na suspenziju njenih atletičara kao i zahtevima atletičara da individualno učestvuju na Igrama.(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track