SPECIJALNE MERE: Olimpijska ekipa Australije biće opremljena posebnim kondomima u Riju
Foto: Profimedia

Zaštita od zika virusa

SPECIJALNE MERE: Olimpijska ekipa Australije biće opremljena posebnim kondomima u Riju

Rio 2016 -

Australijski olimpijski tim će biti opremljen kondomima izuzetne jačine pre odlaska u Rio, kako bi se smanjio rizik od infekcije Zika virusom, potvdili su zvaničnici.

Brazil je epicentar ovog virusa koje se prenosi ujedom zaraženog komarca ili nezaštićenim seksualnim odnosima sa zaraženom osobom.

Iako je Olimpijsko selo snabdeveno automatima sa kondomima, Australija insistira da njihovi sportisti koriste posebne kondome koji pružaju dodatnu zaštitu, prenosi AP.

Vrsta kondoma "Za miran san" je proizvedena na osnovu saradnje organizatora Olimpijaca i australijskim proizvođačem kondoma. Ovaj tip kondoma ima dodatni lubrikant koji štiti od polno prenosivih bolesti i koji, prema laboratoriskim rezultatima ima "skoro stoprocentnu antivirusnu zaštitu od Zika virusa" rekao je šef olimpijske ekipe Kit Čiler.

"Zdravlje i dobrobit tima na prvom mestu. Moramo da oebzbedimo dodatnu zaštitu zbog ozbiljnog problema koji nas čeka u Riju", rekao je Čiler.

AP dodaje da je prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija zvanično preporučila trudnicama da ne putuju u Rio i apelovala na sportiste i posetioce da preduzmu dodatne mere kako bi izbegli infekciju Zika virusom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track