(VIDEO) LEGENDA BRAZILSKOG TENISA: Ovo niste znali o sportisti koji je uneo baklju na Marakanu
Foto: Reuters

Sportski detalji o Gustavu Kuertenu

(VIDEO) LEGENDA BRAZILSKOG TENISA: Ovo niste znali o sportisti koji je uneo baklju na Marakanu

Rio 2016 -

Pošto je legendarni brazilski fudbaler Pele zbog zdravstevnih problema otkazao učešće u ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, jedan od kandidata da zapali olimpijski plamen bio je i nekadašnji teniser Gustavo Kuerten.

Međutim, legendi brazilkog tenisa pripala je čast da on bude taj koji će na tlo popularne Marakne uneti baklju. On ju je predao Hortenciji Macari, najboljoj brazilskoj košarkašici u istoriji, koja je prosledila nekadašnjem maratoncu Limi, koji je i zapalio olmipijsku vatru.

Sportska priča legende brazilskog, ali i svetskog tenisa počinje u trenutku njegovog rođenja. Ovom čoveku beli sport bio je u genima. Samo je bilo pitanje trenutka kada će se popularni Guga odlučiti da krene stopama svojih roditelja, koji su se takođe bavili ovim sportom.

Međutim, još kao dečaka Gustava je interesovao kao i sve njegove vršnjake isključivo fudbal. Ali kada je trebalo da odluči između dve lopte, izabrao je onu manju - i nije pogrešio!

Tu zapravo počinje turbulenta borba talentovanog dečaka i njegovih roditelja.

Veliki broj turnira na kojima je igrao roditelji su finansirali iz svog džepa.

A onda, Guga je tokom jednog teniskog meča doživeo najveći životni poraz - preminuo mu je otac.

Ono što je usledilo bio je turbulentan period u kome je njegova majka Alisa zakucala na vrata raznih sponoza kako bi svom sinu obezbedila pristojan život.

Sa svojih 15 godina Gustavo Kuerten postaje profesionalac i od tada kreće uspon u njegovoj karijeri, koja je protkana isključivo uspesima koji su ga u svrstali u legendarne sportiste Brazila.

Vlasnik je 28 trofeja a prvi reket sveta postao je 4. decembra 2000. godine gde je na ATP listi proveo 43 nedelje.

U epicentar belog sporta lansiralle su ga pobede na Rolan Garosu 1997. godine kada je kao 66. teniser sveta napravio senzaciju i iz daljeg takamičenja eliminisao Medvedeva i Kafelnikova.

Ceo svet je posebno zapanjio kada je u finalu savladao Seržija Burgera i postao prvi teniser koji je sa nasjabijim rangom osvojio Gren slem na šljaci.

Na otvorenom prvenstvu Francuske trijumfovao je još dva puta 2000. i 2001. godine.

Nažalost, kao i svaki popularni Brazilac prerano je stavio tačku na svoju briljantnu karijeru. Veliki broj povreda, ali i operacija koje su usledile sprečile su ga da ispiše još stranica belog sporta. Rat protiv tela koje nije htelo da ga sluša izgubio je 2008. godine i u svojoj 31. godini rekao "zboogm" tenisu.

Danas, popularni Guga bavi se socijalinim radom koji uključuje i rad u sportu. Oženjen je Marianom i otac je dva dečaka, Maria Augusta i Luiza Felipea.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track