Nadal bolji od Đokovića, himna Španije na Garosu

Finale Rolan Garosa

Nadal bolji od Đokovića, himna Španije na Garosu

Tenis -
Španac je prestigao rekord Šveđanina Bjerna Borga po broju trofeja na zemljanim terenima Rolan Garosa
1 / 4 Foto: REUTERS

PARIZ - Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji prvi Rolan Garos u karijeri, pošto ga je u finalu koje se igralo dva dana sa 1:3 (4:6, 3:6, 6:2, 5:7) porazio Španac Rafael Nadal.

Nadal je sedmom titulom u Parizu, sprečio Đokovića da osvoji četvrti Grend slem turnir u nizu, i uradi nešto što od 1969. godine i Australijanca Roda Lejvera, niko nije. Španac je takođe prestigao rekord Šveđanina Bjerna Borga po broju trofeja na zemljanim terenima Rolan Garosa.

Meč na terenu Filip Šatrije počeo je loše po Đokovića, koji je izgubio prva tri gema startnog seta. Uspeo je da se vrati, ali je izjednači na 3:3, ali je u sedmom gemu Nadal ponovo napravio brejk, koji je materijalizovao i poveo sa 5:3. U naredna dva gema Đoković i Nadal osvajaju servis, pa Španac posle gotovo sat vremena igre stiže do 6:4.

U drugom setu praktično preslikana slika iz prvog dela. Novaka nikako ne ide servis, pa Nadal odmah pravi prednost od 2:0, ali Đoković posle tri vezana gema, prvi put vodi na meču 3:2. Nažalost u nastavku meča, Nadal vezuje tri gema i na pauzu zbog pariske kiše odlazi sa vođstvom od 5:3.

Prvi od dva prekida koje je izazvala kiša, trajao je dvadeset dva minuta a po povratku na teren Nadal je brejkom stigao do drugog seta - 6:3. Gde je stao Španac je nastavio i u prva dva gema trećeg seta. Napravio je brejk i poveo sa 2:0. Činilo se da će lako stići do sedmog trofeja u Parizu, ali…

Kao mnogo puta ranije Novak Đoković se probudio, kada ga je protivnik priterao uza zid. Sa osam uzastopnih gemova Srbin je ne samo osvojio treći set, već je, početkom četvrtog dela igre stekao brejk I prednost od 2:0. Kiša koja je padala od početka meča nakvasila je teren i usporila lopticu, pa su se posle prvog gema Rafaela Nadala u četvrtom setu, najbolji teniseri sveta saglasili da se meč prekine.

Nastavak koji je usledio u ponedeljak posle 13 časova, počeo je servisom srpskog tenisera. Nadal je odmah napravio brejk, anulirajući Novakovu prednost. Sve do dvanaestog gema, teniseri su držali svoje servise, a onda je Nadal posle duple greške Novaka Đokovića, počeo da slavi, ulazak u istoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track