Federeru sedmi Vimbldon i vrh ATP liste

Smena na tronu

Federeru sedmi Vimbldon i vrh ATP liste

Tenis -
Rodžer je izjednačio rekord Pita Samprasa koji je sedam puta bio najbolji u jugozapadnom Londonu
1 / 5

Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je sedmi Vimbldon u karijeri i od ponedeljak će biti prvi teniser sveta, pošto će na vrhu ATP liste zameniti Novaka Đokovića, koji je tu proveo godinu dana.

Federer je u velikom finalu savladao Endija Mareja sa 3:1, sprečio Britance da dosanjaju san dug 76 godina, i proslave pobedu na Vimbldonu. To se nije dogodilo jer Marej nije izdržao pritisak koji mu se nameće još od kada četvorostruki polufinalista Tim Henman po kom je nazvano brdo nadomak Centralnog terena prestao da se bavi tenisom. Federer, Gren slem rekorder sa 17 titula na najvećim turnirima dve godine je bio bez trofeja "velike četvorke". I kada su ga mnogi otpisali i slali u penziju slavni as iz Bazela je odgovorio osvajanjem Vimbldona, čime je izjednačio rekord Pita Samprasa koji je sedam puta bio najbolji u jugozapadnom Londonu i 286 nedelja koliko od sutra i Federer na vrhu ATP liste.Prvi set: Devetio gem presudio

Federer je prihvatio da prvi servira kako bi umirio publiku, ali mu to nije pošlo za rukom - brejk Mareja! Škot je potom potvrdio brejk osvajanjem servis gema. Naredna dva gema pripala su Federeru koji se oslobodio pritiska i prenebregao činjenicu da je na startu napravio čak pet neiznuđenih grešaka.Imao je Marej tri gem lopte u četvrtom, ali nije prebrodio psihološku barijeru i Švajcarac je došao do 2:2. Usledio je potpuni preokret koji pak, nije uzdrmao Škota - 3:3.

Posle brzog gema koji je pripao Rodžeru, usledio je najduži u kojem je viđeno pet izjednačenja. Nekako je Marej naterao Federera da na drugi servis strahovit ritern pošalje u mrežu za 4:4. A onda je krenulo ostvarenje sna svakog Britanca - Marej je zaigrao fenomenalno i vrlo mirno koristeći svaku grešku Federera te je prvo načinio brejk, a onda je i sačuvao servis za 6:4! Oduševljenje na tribinama i po parkovima na Vimbldona, u kojima je više hiljada Britanaca.

Drugi set: Federer se vratio

Federer, hladan kao špricer, nije dozvolio ponavljanje istih grešaka i na startu drugog seta. Prvo je sačuvao servis gem, a potom je imao dobru šansu da napravi brejk, međutim, Mareju je koncentracija ponovo bila na najvišem nivou. Ni u naredna tri gema nisu viđeni brejkovi s tim što je Endi u petom imao 15:40, nakon čega je Švajcarac brzim izlascima na mrežu preokrenuo u svoju korist. Naredna dva gema bila su toliko brza da su oba tenisera, bez izgubljenog poena na svom servisu, posle tri minuta ponovo bili na klupama (4:3 za Rodžera).

Još dva gema protekla su u dominaciji tenisera koji je servirao, s tim što je Marej u devetom imao još dve brejk lopte. Zanimljivo je da je 12:2 u greškama u forhendu za Federera. Posle 5:5, dogodilo se ono najlepše kada su navijači Federera u pitanju - samo malo je bilo potrebno Rodžeru da umiri ruku i jakim forhendima poremeti igru Mareja i jednim brejkom došao je i do seta - 7:5!

Treći set: Kiša zatvorila teren

Sačuvao je Federer svoj gem na startu trećeg seta. Po prvi put od početka meča čuli su se i navijači švajcarskog igrača na tribinama. Marej je u ovim trenucima uzdrman, ali nije dozvolio sebi čuvene padove u igri te je došao do 1:1.Suviše je bilo lepo gledati finale bez kiše, ali ni danas nije moglo bez nje. Pljusak je oterao igrače u svlačionicu, teren je prekriven, a krov je navučen posle više od pola časa pauze. Federer je odmah osvojio gem, ali je potom doživeo nekoliko snažnih i preciznih servisa Mareja za 2:2. Inače, kiša nije prestala u Londonu, naprotiv. Posle 3:2 za Federera usledio je najduži gem u trajanju od 20 minuta! U njemu je Federer iskoristio tek šestu brejk loptu posle 20 izjednačenja, a u njemu je i Marej tri puta padao na pod zbog klizavog terena. Lako je Federer stigao i do 5:2, a posle sačuvanog narednog gema, Marej ipak nije imao snage za povratak u set. Kiša i klizav teren potpuno su uzdrmali Škota koji je do pljuska bio sjajan.

Četvrti set: Britanci i dalje čekaju

Uspeo je Marej malo da se pribere i iskoristi tajm-aut zatražen od Federera. Servisi su mu bili kao s početka meča i zasluženo je poveo sa 1:0. U nastavku seta, do petog gema nije bilo uzbuđenja a onda je Federer konstantno počeo da navlači Mareja na bekhend, da bi ga poremetio snažnim forhendom u suprotnu stranu - brejk za 3:2!

Posle toga Marej više nije imao priliku da načini brejk i tako nastavi britanski san o povratku na vimbldonski tron. Federer se posle dve godine vratio na tron i postaće teniser koji je najviše vremena proveo na vrhu ATP liste, sa kojeg je na sjajan način skinuo Novaka Đokovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track