(VIDEO) BRITANCI O NOVAKOVOJ VLADAVINI: Đoković je liga za sebe, a od četvorice ostao je jedan...
Foto: Reuters

Srbin je daleko iznad svih

(VIDEO) BRITANCI O NOVAKOVOJ VLADAVINI: Đoković je liga za sebe, a od četvorice ostao je jedan...

Tenis -
Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković je toliko dominantan u ovom sportu da čuvena "velika četvorka" više ne postoji, već je postala "velika jedinica"

Svetski mediji već godinama navode da teniskim svetom vlada "velika četvorka" koju, pored Đokovića, čine Rodžer Federer, Endi Marej i Rafael Nadal. Britanski "Telegraf" navodi da je Đoković toliko dominantan u odnosu na ostalu trojicu tenisera da praktično "velika četvorka" više ne postoji. Srbin ove godine igra najbolju sezonu u karijeri, a na ATP listi je ubedljivo prvi.Britanski novinar Čarli Eklešer je napisao tekst čiji naslov "Đoković je toliko ispred svojih rivala da je 'velika četvorka' postala 'velika jedinica'".

Inače, u bivšoj Jugoslaviji je postojao izraz "velika četvorka" u fudbalu u kojoj su bili Partizan, Crvena zvezda, Hajduk i Dinamo. Eklešer podseća da je ovaj termin bio u Premijer ligi pre 10 godina, a odnosio se na Arsenal, Čelsi, Liverpul i Mančester junajted, ali je klub sa Enfilda zapao u lošu formu i ispao iz ove grupe."Velika četvorka" u tenisu se pojavila krajem prve decenije XXI veka, jer su Federer, Nadal, Đoković i Marej završili svaku sezonu od 2008. do 2012. kao najbolja četvorica na ATP listi. Oni su u tom periodu osvojili 19 od 20 Gren slemova. Međutim, od 2012. ovaj izraz je počeo da gubi na značenju. Đoković je postao dominantan na ostalu trojicu. Odigrano je 12 gren slemova. Đoković je osvojio pet, Nadal dva, Marej jedan, a Federer nijedan.Poslednji teniser iz ‘Velike četvorke’, a da nije Đoković, koji je došao do titule na gren slemu bio je Nadal na Rolan Garosu 2014.Đoković je ove sezone ostvario 78 pobeda uz pet poraza. Bolji procenat od 94 odsto pobeda tokom godine su jedino nadmašili Džon Mekinro, Džimi Konors i Federer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track