(VIDEO) FEDERER IMA I SALATARU: Švajcarska osvojila Dejvis kup
Foto: Reuters

Upotpunio zbirku

(VIDEO) FEDERER IMA I SALATARU: Švajcarska osvojila Dejvis kup

Tenis -
Drugi igrač sveta zajedno sa Stanislasom Vavrinkom osvojio jedan od retkih pehara koji mu nedostaje da kompletira kolekciju najvrednijih teniskih trofeja
1 / 2 Foto: Beta AP

Drugi teniser sveta Rodžer Federer osvojio je i poslednji trofej koji mu je nedostajao, pošto je u prvom meču trećeg dana finala u Lilu savladao Francuza Rišara Gaskea 3:0 (6:4, 6:2, 6:2) i tako Švajcarskoj doneo odlučujući treći poen i titulu šampiona u Dejvis kupu.

Rodžer je ovaj trijumf ostvario zajedno sa Stanislasom Vavrinkom, a obojica su još u subotu, kada su u igri parova bdoneli drugi poen svom timu, pokazali da je na sukob sa završnog Mastersa sezone u Londonu stavljena tačka.

Federer je u karijeri osvojio sve grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih ima 17 (četiri Otvorena prvenstva Australije, jedan Rolan Garos, sedam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD).

Takođe je osvojio i 22 turnira ATP Masters 1000 serije, šest titula na Tenis masters kupu, zlatnu medalju u igri parova sa Stanislasom Vavrinkom na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i srebro u pojedinačnoj konkurenciji na Letnjim olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

Federer drži i mnoge rekorde, od kojih su najznačajniji učestvovanje na 10 uzastopnih grend slem finala (od Vimbldona 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007), 22 grend slem finala ukupno i 23 uzastopna grend slem polufinala (od Vimbldona 2004. do Otvorenog prvenstva Australije 2010). Proveo je rekordne 302 nedelje na prvom mestu ATP liste (nijedan drugi teniser nije prešao 300 nedelja).

Takođe drži i rekord open ere po broju uzastopnih pobeda i na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track