ŠVAJCARSKA NA KORAK OD TITULE: Federer i Vavrinka slavili u dublu
Foto: Beta AP

Borba za salataru

ŠVAJCARSKA NA KORAK OD TITULE: Federer i Vavrinka slavili u dublu

Tenis -
To je ujedno bila i prva pobeda njih dvojice na šljaci ikada, ali verovatno i najvažnija koju su ostvarili

Dejvis kup reprezentacija Švajcarske stigla je na korak od prve titule u tom takmičenju, pošto posle meča dublova vodi u finalu protiv rezultatom 2-1.

Rodžer Federer i Stanislas Vavrinka pobedili su Žulijena Benetoa i Rišara Gaskea rezultatom 6:3, 7:5, 6:4 i sada imaju meč loptu pred nedeljne mečeve.

U prvom susretu u nedelju sastaju se Federer i Žo-Vilfred Conga, dok bi u eventualnom petom meču igrali Vavrinka i Gael Monfis.

Dvojica najboljih švajcarskih tenisera očigledno su ostavili razmirice od prošle nedelje iza sebe i odigrali odlično možda i ključni meč u Lilu.

Fenomenalno su servirali (64% ubačenog prvog servisa), ali su im procenti osvojenih poena i na prvi i na drugi bili iznad 70 procenata. Spasli su svih pet brejk lopti protivnika i duel završili za dva sata i 10 minuta igre.

Oba dubl para meč su počela sigurno, ali je švajcarski tim prvi pripretio u šestom gemu. Federer i Vavrinka izborili su se za dve vezane brejk lopte, drugu iskoristili i poveli sa 4:2. Do kraja seta nisu imali prevelikih problema za vođdtvo od 1:0. Svoje prilike domaći igrači propustili su u drugom setu, kada su u dva odvojena gema propustili po dve brejk šanse. Švajcarci su to kaznili oduzimanjem servisa u 11. gemu i tada prelomili meč.

Bilo je samo pitanje vremena kada će biti napravljen odlučujući brejk – to se desilo u petom gemu trećeg seta, što je Stanu i Rodžeru bilo dovoljno da meč privedu kraju. To je ujedno bila i prva pobeda njih dvojice na šljaci ikada, ali verovatno i najvažnija koju su ostvarili.

„Stan je na neverovatan način davao podršku, a stručni štab je uradio veoma dobar posao. Uvek je zadovoljstvo igrati sa Stanom i mislim da smo danas igrali posebno dobro. Sada ću se odmoriti i oporaviti (za finale). Osećam da sam 100% spreman i da dajem maksimum. Ovaj meč podigao je naš duh, posebno moj“, rekao je Federer, posle meča.

Njegov partner i prijatelj Stan Vavrinka rekao je da je tim uspeo da se izbori sa glasnim navijačima jer se poznaje veoma dobro.

„Izašli smo na teren da uzmemo taj poen. Bili smo agresivni, znali šta treba da uradimo i napravili smo dobar posao. Nas dvojica se poznajemo veoma dobro. Danas je bilo mnogo glasnije nego juče, atmosfera je fenomenalna“, dodao je Vavrinka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track