TEŠKE OPTUŽBE: Nadal se dopingovao, koristio je krv za oporavak od povrede
Foto: Ap

Španac ponovo na udaru

TEŠKE OPTUŽBE: Nadal se dopingovao, koristio je krv za oporavak od povrede

Tenis -
Ne verujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju mi moramo da se vodimo globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim, rekao je španski teniser

Španski teniser Rafael Nadal suočio se sa teškim optužbama koje stižu iz Italije, da je tokom oporavka od povrede koristio metodu koja se podvodi pod doping sredstvo.

Španac je 5. novembra napustio bolnicu u Barseloni nakon operacije slepog creva, zbog čega je propustio finiš sezone.

Međutim, osvajač 14 Gren slem titula se oporavljao istovremeno i od povrede leđa, a tokom tog tretmana koristio je PRP metodu (Platelet rich plasma), odnosno terapiju Stem ćelijama koja se smatra dopingom u Italiji.

Nadal je za španske medije odbacio optužbe.

"Ne verujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju mi moramo da se vodimo globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim", rekao je Nadal.

PRP metoda je odavno poznata javnosti. Doktori izvade malo krvi iz tela sportiste, posebnim tretmanima je obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme. Posle toga te iste trombocite, koji pomažu rast ćelija, ubrizgavaju u povređeno mesto sportiste kako bi se što pre oporavio.

Istu metodu Nadal je koristio pre dve godine kada se lečio od povrede kolena i tada je takođe bilo optužbi da je koristio doping.

Svetska doping agencija za sada nije donela odluku o zabrani ove metode, već se ona primenjuje od zemlje do zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track