(VIDEO) SA FEDEREROM ZA TITULU: Novak posle 6:0 i drame slomio Berdiha
Foto: Reuters

Borba za finale Dubaija

(VIDEO) SA FEDEREROM ZA TITULU: Novak posle 6:0 i drame slomio Berdiha

Tenis -
Srpski teniser Novak Đoković savladao je u tri seta Čeha Tomaša Berdiha 6:0, 5:7, 6:4

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale ATP turnira u Dubaiju savladavši u polufinalnom meču Čeha Tomaša Berdiha sa 2:1 u setovima - 6:0, 5:7, 6:4.Đoković je u prilici da se bori za peti trofej u Dubaiju, a rival će mu biti Švajcarac Rodžer Federer koji je u prvom polufinalu lako nadigrao Hrvata Bornu Ćorića - 6:2, 6:1.Ceo duel protiv Berdiha obeležila je fantastična Đokovićeva partija u prvom setu. Očitao je pravu lekciju osmom teniseru sveta, igrao apsolutno briljantno, tako da Čeh nije imao nikakvih rešenja da ga zaustavi, pa je taj deo meča okončan za samo 23 minuta.U drugom setu situacija je bila drugačija. Berdih je zaigrao mnogo agresivnije i sigurnije, Đoković je bio taj koji je pretežno morao da se brani, tako da je Čeh zasluženo izjednačio u setovima na servis protivnika.U odlučujućem delu susreta takođe je vođena velika borba. Berdih je zadržao pravi ritam i zadavao probleme srpskom teniseru, ponajviše dobrim servisom, ali ni Đoković nije popuštao, uprkos povremenim oscilacijama.Konačno, srpski as najavio je uspeh brejkom u petom gemu (3:2), nakon nešto više od dva sata igre okončao je jubilarni 20. međusobni okršaj za 18. pobeda protiv Berdiha.Veliko finale Dubaija na programu je u nedelju od 16 sati, kada će rekete ukrstiti prvi i drugi teniser sveta.Đoković i Federer do sada su se sastajali 36 puta, a Švajcarac je uspešsniji i vodi sa 19:17.Turnir u Dubaiju, koji se igra za ukupan nagradni fond od 2,5 miliona dolara, Đoković je do sada osvajao 2009, 2010, 2011. i 2013. godine.

Prvi set

U prva četiri gema na terenu postoji samo jedan igrač - Novak Đoković. Srpski teniser je za devet minuta napravio dva brejka, koja je potom potvrdio sigurnim i ne previše teškim servis gemovima. Ni u trećem pokušaju Čeh nije uspeo da prekine Novakov niz pa Srbin servira za osvajanje prvog seta.

Poslednji gem prvog seta, Novak je rutinski dobio i za samo 23. minuta završio je pola posla, kada je u pitanju plasman u finale i novi duel sa Federerom.

Drugi set

Samo je prvi gem nastavka dobio Berdih na svoj servis, Novak je sa tribina imao i dodatnu podršku, a onda je vezao dva gema. Viđen je još jedan dobar poen Berdiha, uz malu pomoć mreže kada je Novak izlazio, da bi zatim osmi teniser sveta došao do tri prilike za brejk. Iskoristio je, pošto je Novak udaljen od osnovne linije pogodio mrežu, nanizao je i sedmi poen u nastavku, za preokret i 3:2.

Šesti gem, Srbin je dobio bez izgubljenog poena, pa je polovinom drugog dela igre 3:3. Čeh je potom na isti način dobio svoj servis gem i posle sedam gemova vodi 3:4. Čeh je u osmom gemu drugog seta iskoristio prvu od 3 brejk lopte i potom servirao za izjednačenje. Nije se izborio sa pritiskom pa je Novak smanjio na 4:5 i izborio šansu da izjednači. To je i uradio sa samo jednim izgubljenim poenom.

Đoković je vodio 15:30, a potom promašio volej na mreži. Nakon toga Berdih je vezao još dva poena i poveo sa 6:5. Novak je pre 12 gema zatražio medicinski tajm aut, pošto je prilikom pada malo ožuljao prst.

Posle toga je bio suočen sa dve brejk lopte, do kojih je Berdih stigao posle sjajnog poena. Čeh je iskoristio drugu priliku i odveo meč u odlučujući treći set.

Treći set

U prva dva gema trećeg seta, nije bilo brejka, ali je Novak imao dosta muke u svom servis gemu. Ni dva naredna gema nisu se mnogo razlikovala od uvodnih. U petom gemu odlučujućeg seta, najbolji igrač sveta je došao do 0:40, a potom je uspeo da oduzme servis protivniku.

Bilo je mnog drame u 6 gemu. Berdih je imao brejk loptu nije je iskristio, a Novak je potom lepim drop štom uspeo da materijalizuje prednost brejka u trećem setu i napravi korajk ka plasmanu u finale. Berdih je uspeo da smanji rezultat, i ostane u igri, ali je posle osam gemova u situaciji da se bori za ostanak u meču.

Uspeo je Čeh posle dosta borbe da smanji na 5:4, ali je umorni Novak u servis gemu uspeo da završi posao i posle dva sata i 4 minuta igre izbori novi meč sa Federerom.

Tok meča

Novak Đoković, trenutno najbolji teniser sveta, u dosadašnjem toku takmičenja odigrao je sjajno i nije imao većih problema ni u jednim duelu. Nole je prvo eliminisao Vaseka Pospišila iz Kanade rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 6:4, da bi u drugom kolu bio još ubedljiviji i porazio Kazahstanca Andreja Golubjeva sa 6:1, 6:2. Treće kolo donelo nam je prvi međusobni duel Novaka i Turčina Ilhana, a Srbin je opet bio ubedljiv – 6:1, 6:1, za samo 51 minut igre.

Čeh, Tomaš Berdih, trenutno je osmi teniser planete, a u Dubaiju se prvo sastao sa Žeremijem Šardijem i slavio sa maksimalnih 2:0. U naredna dva meča Čeh je imao dosta problema i pobeđivao rezultatom 2:1. U drugom kolu rival mu je bio Italijan Simone Boleli, a rezultat po setovima je bio 7:6 (9:7), 5:7, 6:0, dok je četvrtfinalu opet izgubio drugi set, ali na kraju ipak pobedio Sergeja Stahovskog – 6:3, 4:6, 6:2.

Novak Đoković i Tomaš Berdih do sada su se sastali čak 19 puta, a Srbin u pobedama vodi 17:2! Poslednji susret odigran je u Međunarodnoj teniskoj premijer ligi i tada je Berdih slavio, ali se to ne računa kao takmičarski meč, te je takav poslednji odigran na završnom Mastersu u Londonu kada je Nole pobedio sa 6:2, 6:2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track