(VIDEO) NOVAK VELIČANSTVENI: Đoković je najbolji u istoriji tenisa! Evo i zašto
Foto: AP

Zauvek će pamtiti 2016. godinu

(VIDEO) NOVAK VELIČANSTVENI: Đoković je najbolji u istoriji tenisa! Evo i zašto

Tenis -

Novak Đoković je pao na drugo mesto ATP liste u finišu sezone, a pritom se zaboravlja da je u 2016. godini napravio jedinstveno dostignuće u istoriji tenisa.

Đoković je posle osvajanja Rolan Garosa bio vlasnik sva četiri gren slem trofeja!

To je prethodno uspelo samo još dvojici tenisera, Amerikancu Donu Badžu i Australijancu Rodu Lejveru. Međutim, Badž je to učinio pre Drugog svetskog rata, Lejver 1969. godine, dakle na početku "open ere", a Novak u "zlatno doba" tenisa, kakvim se smatra ovo vreme.

Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej spadaju u najbolje tenisere svih vremena, a i ostali iz vrha ATP liste predvođeni Stenom Vavrinkom zauzimaju značajno mesto u istoriji. Upravo zbog toga se današnje vreme smatra "zlatnim", a Đokovićev uspeh dobija na težini.

"Poslednji koji je u isto vreme držao sva četiri gren slema bio je Rod Lejver. Ali, pogledajte samo konkurenciju danas, neverovatna je. Kada bi Đoković uspeo da osvoji četiri u nizu, to bi svakako bilo najveće ostvarenje u istoriji. Još je dalkeo, ali igra neverovatan tenis", rekao je legendarni Bjern Borg 2013. godine.

Novak je uspeo!

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track