SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA VISOKE DEČANE: Uhapšena četvorica naoružanih islamista
Foto: Printscreen Twitter

Zaustavljeni ispred manastirskih vrata

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA VISOKE DEČANE: Uhapšena četvorica naoružanih islamista

Crna Hronika -
DEČANI - Ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena su četvorica naoružanih islamista i istraga je u toku, rekao je danas iguman tog manastira Sava Janjić.

Ta četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova - Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Djakovice, uhapšena su sinoć oko 21 sat ispred glavne kapije manastira u belom "golfu" sa registarskim tablicama Uroševca, precizirao je on.

Otac Sava je dodao da je u zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, nakon legitimisanja i pretresa vozila, otkriveno da su uhapšeni posedovali "kalašnjikov" sa tri okvira municije i pištolj, a u vozilu je nađena i literatura islamističke sadržine.

Dvojica od četvorice uhapšenih imali su bradu i obrijanu kosu, kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste, naveo je iguman Sava. On je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i ocenio da je taj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a, koji obezbeđuje manastir, od suštinskog značaja za bezbednost tog objekta svetske kulturne baštine Uneska.

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKŠ, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate, ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano, kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika. Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata, a samo jedan napad je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora, podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

Iguman Sava Janjić: Monasi i osoblje manastira se oseća sigurno

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić potvrdio je danas za agenciju Beta da se monasi i osoblje tog manastira osećaju sigurno, a da je incident kod tog manastira još jedan pokazatelj da prisustvo snaga KFOR od suštinskog značaja za bezbednost tog objekta, svetske kulturne baštine UNESKO.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je ranije danas da incident kod manastira Visoki Dečani opominje i upozorava da institucije na Kosovu treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu.

"Ovaj incident ; opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umesto nepostojećom pretnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Manastir Visoki Dečani je četiri puta napadan oružjem nakon završteka rata na Kosovu 1999. godine, a na njemu su u 2014. godini ispisani i grafiti islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track