Srbi dobijaju sudije na severu Kosova

Premijeri parafirali sporazum o pravosuđu

Srbi dobijaju sudije na severu Kosova

Politika -
Posle četiri sata razgovora Vučić i Mustafa dogovorili se da šef Osnovnog suda u Mitrovici bude Srbin. Veći broj srpskih sudija na severu, a u južnoj Mitrovici odnos 14:11 za Albance

BEOGRAD - Posle teških četvoročasovnih razgovora, koji su nekoliko puta prekidani, u Briselu su juče u pola tri ujutru, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa potpisali dogovor o pravosuđu.Ovim sporazumom se obezbeđuje učešće srpskih sudija na severu Kosova, a Vučić je rekao da je u razgovorima bilo mnogo teških detalja i da je konačno dogovoreno da šef Osnovnog suda u Mitrovici bude Srbin i da daleko veći broj sudija imaju Srbi.Škripelo u pregovorima- Predviđeno je i da imamo daleko veći broj sudija na severu Kosova, a da njihov odnos bude 14:11 za Albance u južnoj Mitrovici, kao i da u sudu radi po devet tužilaca Srba i Albanaca. Imaćemo ogranke odeljenja u Zubinom Potoku i Leposaviću, koji će suditi i presuđivati - rekao je Vučić i dodao da će se Srbija možda suočiti s problemom da na Kosovu neće biti dovoljno srpskih sudija i tužilaca:- Preneo sam Mogerinijevoj da očekujemo brzo otvaranje poglavlja i da Brisel mora da proceni učinak Srbije.Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obelodanio je da je u razgovorima škripalo jer je Priština želela da promeni sedam od 15 tačaka sporazuma o pravosuđu.Mogerinijeva pohvalila- Kao što se od Srbije očekuje napredak u briselskom dijalogu, i Srbija očekuje da joj neko pristupi iskreno, da nema pokretne mete i ciljeve. Zato treba reći da teme o kojima se tamo razgovara ne mogu da budu rešene tako lako, kao što je na primer pitanje imovine ili Zajednice srpskih opština - kazao je Dačić. Potpisivanje sporazuma pohvalila je i Mogerinijeva, ocenivši da će „znatno poboljšati život ljudi na terenu“. Međutim, Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta Srbije, ocenio je da je to još jedan korak ka priznanju nezavisnosti Kosova, a predsednik NS Zoran Živković ustvrdio je da je potpisivanjem sporazuma Vlada to već učinila.

Gernot ErlerNEMOGUĆA NEUTRALNA POSREDNIČKA ULOGA SRBIJEGernot Erler, poslanik Bundestaga i specijalni predstavnik Nemačke za predsedavanje OEBS 2016, poručio je juče da nije moguća neutralna posrednička uloga Srbije između Evropske unije i Rusije.- EU od Beograda s pravom očekuje postepenu primenu zajedničke spoljne i bezbednosne politike - rekao je Erler, a na njegove reči reagovao je premijer Vučić, ocenivši da je strateški cilj naše zemlje EU, ali i da Srbija ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, koje je dosad uspevala da održi.

Pljuštale tituleDAČIĆ ZVAO MOGERINIJEVU „KONTESA“Dačić je, kako Kurir nezvanično saznaje, pokušao da šarmira i Federiku Mogerini, kao svojevremeno Ketrin Ešton, te joj je, čim ju je ugledao, poručio da će je zvati kontesa, pošto je njenu prethodnicu Eštonovu oslovljavao sa baronesa. Mogerinijevoj je poručio i da se neće tako lako otarasiti srpske i kosovske delegacije, što je kasnije i praktično potvrđeno - trilateralni sastanak počeo je sa dva sata zakašnjenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track