Srbi iz Talinovca odložili odlazak

Srbi iz Talinovca odložili odlazak

Srbija -
Meštanin Branislav Milenković rekao je da je iseljenje najavljeno za 5. avgust, odloženo na desetak dana iako još nije otkriveno ko je i zašto ubio Jevtiće u njihovoh kući u tom povratničkom selu

TALINOVAC - Srbi iz sela Talinovac kod Uroševca na Kosovu, gde su u julu ubijeni supružnici Ljiljana i Milovan Jevtić, odložili su najavljeni odlazak iz sela posle razgovora s predstavnicima međunarodnih organizacija.

Meštanin Branislav Milenković rekao je da je iseljenje najavljeno za 5. avgust, odloženo na desetak dana iako još nije otkriveno ko je i zašto ubio Jevtiće u njihovoh kući u tom povratničkom selu.

Milenković je naglasio da Srbi žele da se, kako bi ostali u selu, najpre reši taj slučaj. Prema njegovim rečima, kosovska policija nije još otvorila podstanicu što je bio jedan od uslova da Srbi ostanu u selu. "Na odlaganje našeg odlaska uticao je prekjučerašnji sastanak s predstavnicima nekih međunarodnih organizacija koji su nas posetili u selu. Posle razgovora zamolili su nas da im zbog godišnjih odmora damo malo vremena da razgovaraju s predstavnicima nadležnih kosovskih institucija o našim zahtevima, ali i o obećanjima koje su predstavnici kosovskih vlasti nama dali", rekao je Milenković.

Ali, kako je dodao, ako u selu ne bude otvorena policijska ispostava, Srbi će morati da napuste selo. "Čim padne mrak, mi nigde ne izlazimo. Zato bi otvaranjem policijske podstanice nama bila pružena veća sigurnost i očekujemo da bi posle toga mogli da počnemo da obrađujemo naša imanja, jer sada sejemo samo po nekoliko ari bašti-okućnica", rekao je Milenković. Koordinator srpske opštine Uroševac Milan Janjić ranije je rekao da je u selu Talinovac pre rata 1999. živelo oko 300 srpskih porodica i da je povratak počeo 2006. kada su međunarodna zajednica i predstavnici Kosova obnovili 40 kuća u koje se vratilo 38 srpskih porodica. Milenković je kazao da sada u tom selu stalno živi osam srpskih porodica sa 17 članova i da ima onih koji povremeno dolaze u selo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja