Srbi ne odustaju od mirne borbe za opstanak
Foto: Srbi Na Okup

Protest u Kosovskoj i Mitrovici

Srbi ne odustaju od mirne borbe za opstanak

Politika -
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi nastavljaju da se mirnim sredstvima bore za opstanak na prostoru Kosova i metohije, a od predstavnika Euleksa i Kfora zatražio je da se drže statusne neutralnosti

KOSOVSKA MITROVICA - Sa protestnog skupa koji je održan u Kosovskoj Mitrovici Srbi sa severa Kosova poručili su da ne odustaju od mirne borbe za opstanak na ovim prostorima i još jednom su najoštrije osudili ubistvo bračnog para Jevtić u selu Talinovac kod Uroševca.

Srbi sa severa Kosova apelovali su da se što pre formira vlada u Beogradu od koje, kako su rekli, očekuju da podrži njihovu mirnu borbu za opstanak na Kosovu i Metohiji.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi nastavljaju da se mirnim sredstvima bore za opstanak na prostoru Kosova i metohije, a od predstavnika Euleksa i Kfora zatražio je da se drže statusne neutralnosti.

"Neka zaštite svakog građanina, ali ovolika sila na severu potrebna je, pre svega, Srbima koji žive južno od Ibra, jer oni tamo nemaju nikakvu zaštitu", rekao je Milović.

On od nove vlade u beogradu očekuje da odredi strategiju prema kosovskom pitanju a građanima da saopšti istinu.

"Mora se reći građanima šta u budućnosti žele sa nama, mi želimo da budemo zajedno sa predstavnicima svoje vlade da budemo jedan tim, što nam u prošle četiri godine nije bilo omogućeno", kazao je on.

Milović je ocenio da je prethodna vlast tražila od Srba samo da implementiraju ono što je bez konsultacija sa njima dogovoreno u Briselu i da sada žele da budu sa predstavnicima vlade, jer, kako je rekao, Srbi nemaju rezervnu državu.

Na protestu je zatraženo od buduće vlasti da ne gasi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi se time, kako je ocenjeno, opravdale sumnje da bi i nova vlast podlegla pritiscima sa zapada.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da Srbi na Kosmetu žive bez osnovnih ljudskih prava u "savremenom koncentracionom logoru u kojem jači ima pravo da nekažnjeno ubija, montira sudske procese i proganja".

Pantić je kritikovao Srbe koji su uključeni u rad kosovskih institucija, ali i predstavnike Euleksa koji, kako je rekao, oslobađaju optužbi dokazane zločince i kriminalce, a protiv trgovaca ljudskim organima ne pokreću istrage.

Sa protesnog skupa građani su poručili da će mirnim protestima sprečiti otvaranje Administrativne kancelarije kosovske vlade u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice.

Protesnom skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice prisustvovali su načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković, predsednici četiri opštine sa severa Kosova, bivši poslanici u Skupštini Srbije Dragiša Đoković i Vladimir Milentijević i Tanja Vujović sa Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Građani su nosili parole na kojima je bilo ispisano "Srbija na Kosmetu zauvek", "Ne ubijajte nas, poštujte nas i mi ćemo vas", "Ne albanskim institucijama zauvek" ...

Minutom ćutanja odata je pošta stradalom bračnom paru Jevtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track