Srbi ubili 17 vampira!

Društvo

Autor:

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje! Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

Srbi, vampiri, ubili vampire,

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje!
Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

Sug je istraživao područja današnje Grčke, Rumunije, Mađarske, Poljske, Albanije i Srbije, gde je verovanje u vampire bilo posebno izraženo.

Profesor ističe da je ovo bila pojava u 17, 18. i 19. veku, a to vreme poklapa se s periodom kad su postojala i dva naša najpoznatija vampira, Sava Savanović i Petar Blagojević. Za Savu se verovalo da je ubijao ljude koji su dolazili da melju žito u vodenici u kojoj je živeo pre smrti i da im je pio krv. Petar Blagojević je u svoje vreme dospeo u centar pažnje u Evropi jer su nakon njegove smrti ljudi u selu iznenada počeli da umiru posle kratke bolesti, a pre toga su tvrdili da im se on u snu ukazivao i davio ih. Inače, reč „vampir“ je jedina srpska reč koja je u međunarodnoj upotrebi.

(T. M.)

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • TotAl

  TotAl

  Ko ce nas resiti ovih vampira na vlasti sto nam krv piju vec deceniju....

  155 Odgovori 
 • IvanaKK

  IvanaKK

  Sledeca stavka je osnivanje Suda za zlocine nad vampirima. Da ne bude dosadno kada se u Hagu spusti zavesa...

  72 Odgovori 
 • Мустафа

  Мустафа

  ĆUT!!! Ne izazivaj xD

  44 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Japan

  Japan

  Odmah u Hag da se sudi za nekrocid

  7 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!