Prikaži najnovije vesti
Srbi, vampiri, ubili vampire,

Srbi ubili 17 vampira!

Društvo 114

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje! Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje!
Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

Sug je istraživao područja današnje Grčke, Rumunije, Mađarske, Poljske, Albanije i Srbije, gde je verovanje u vampire bilo posebno izraženo.

Profesor ističe da je ovo bila pojava u 17, 18. i 19. veku, a to vreme poklapa se s periodom kad su postojala i dva naša najpoznatija vampira, Sava Savanović i Petar Blagojević. Za Savu se verovalo da je ubijao ljude koji su dolazili da melju žito u vodenici u kojoj je živeo pre smrti i da im je pio krv. Petar Blagojević je u svoje vreme dospeo u centar pažnje u Evropi jer su nakon njegove smrti ljudi u selu iznenada počeli da umiru posle kratke bolesti, a pre toga su tvrdili da im se on u snu ukazivao i davio ih. Inače, reč „vampir“ je jedina srpska reč koja je u međunarodnoj upotrebi.

(T. M.)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir