Srbija da spreči privatizaciju firmi na severu KiM

Oliver Ivanović

Srbija da spreči privatizaciju firmi na severu KiM

Politika -
Fabrika zglobnih ležajeva "Prva petoletka" iz Leposavića i fabrika delova, komponenti i mašina "Lola-Fot" iz Leška trebalo bi da se nađu na ponudi u 57. krugu privatizacije koja će početi 10. oktobra, a koju kosovska agencija namerava da sprovede bez saglasnosti vlasnika tih preduzeća

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da kosovska agencija za privatizaciju planira privatizaciju firmi na severu Kosova koje su građene isključivo novcem Srbije i ocenio da Srbija treba to da spreči.

On je rekao da Priština najavljenom privatizacijom dve srpske firme koje rade na severu Kosova "želi da učvrsti svoje pozicije uoči pregovora o severu koji su neizbežni i koji bi takvim aktivnostima Prištine bili potpuno obesmišljeni".

Ivanović je rekao da je očekivano da Priština povuče takav potez i koristi institucionalni vakuum u Srbiji koja još nije dobila novu vladu.

Takav potez je, kako je podvukao, "apsolutno neprihvatljiv jer je te fabrike, kao i neke druge koje su već privatizovane, stvorila Republika Srbija isključivo svojim sredstvima".

"Srbija to mora da spreči", naglasio je Ivanović i dodao da se, ukoliko dođe do privatizacije, može očekivati reakcija sprskog stanovništva na severu.

"Ako Priština na ovaj ili sličan način reši pitanje "Trepče", "Petoletke", "Kristala", Hidroelektrane "Gazivode"... onda više nema o čemu da se pregovara", kazao je Ivanović.

Prema saznanjima Tanjuga Kosovska agencija za privatizaciju planira da u oktobru na trenderu ponudi privatizaciju dva preduzeća sa severa Kosova i Meotihje u kojima rade Srbi.

Fabrika zglobnih ležajeva "Prva petoletka" iz Leposavića i fabrika delova, komponenti i mašina "Lola-Fot" iz Leška trebalo bi da se nađu na ponudi u 57. krugu privatizacije koja će početi 10. oktobra, a koju kosovska agencija namerava da sprovede bez saglasnosti vlasnika tih preduzeća.

Obe fabrike su u društvenom vlasništvu, zapošaljavaju uglavnom Srbe i među malobrojnima su koje se nalaze na severu pokrajine, a rade zadovoljavajućim kapacitetom.

U fabrike je, prema saznanjima Tanjuga, nedavno stigao zahtev za ubrzanu pripremu dokumentacije neophodne za privatizaciju, a ta dokumenta treba da budu spremna već do 10. septembra.

Prištinske vlasti su do sada privatizovale polovinu od 1.358 srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji, a to pitanje trebalo bi da bude jedna od toma tehničkog dijaloga koji Beograd i Priština vode u Briselu.

Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ta imovina se nalazi u rukama UNMIK-a, a ne albanskih institucija i zbog toga su mnogi eksperti ukazivali da Srbija mora da se bori da joj se ta imovina vrati.

Prema podacima iz 1998. godine, u društvenim preduzećima na Kosovu i Metohiji radilo je oko 78.000 Srba, ali u privatizaciji nijedan radnik srpske nacionalnosti nije ostvario pravo na akcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track