Srbija prva po broju zahteva za azil u Nemačkoj

Društvo

Autor:

Iz Srbije u 2012. godini podneto ukupno 8.477 zahteva za azil, što je povećanje oko 85 odsto u odnosu na 2011.

rasprodaje, butici knez mihajlova, sniženja cena

BERLIN - Građani Srbije su u prošloj godini podneli najveći broj zahteva za azil u Nemačkoj, piše danas nemački list "Velt", pozivajući se na dokumente saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Srbije je u 2012. godini podneto ukupno 8.477 zahteva za azil, što je povećanje oko 85 odsto u odnosu na 2011. godinu, navodi se u tekstu i ističe da je ukidanje viza za građane Srbije i Makedonije doprinelo ovom povećanju.

Ukupan broj zahteva za azil u Nemačkoj je lane drastično porastao i, po podacima Ministarstva u koje je list imao uvid, u 2012. godini je kod Zavoda za migracije i izbeglice podneto 64.539 zahteva za azil, što je 41 odsto više nego 2011. godine.

U tekstu se obrazlaže da je važan razlog za povećanje broja azilanata ukidanje viza za Srbiju i Makedoniju i da obe zemlje, zajedno sa Bosnom, Sirijom i Rusijom spadaju u glavne zemlje odakle stiže najviše zahteva za atzil.

Glavni "podstrekač" za rapidni rast broja molbi za azil je, kako smatraju eksperti, povećano plaćanje "keš" novca za plaćanje podnosiocima zahteva, koje je Savezni ustavni sud naložio.

Broj zahteva za azil je u međuvremenu smanjen, navodi list i prenosi da je savezni ministar unutrašnjih poslova Hanas-Peter Fridrih jesenas ukazao na to da se, kod podnosioca zahteva iz Srbije i Makedonije, radi pre svega, o takozvanima "privrednim izbeglicama".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako se navodi, došlo do zaključka da se očito ni kod jednog podnosioca zahteva za azil iz Srbije, Makedonije i Bosne nije moglo utvrditi postojanje uslova relevantnih za azil, kao što je proganjanje.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (6)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • sergej

  sergej

  U celoj prici nema ni 10% Srba..ovde se radi o romima i siptarima koji u Nemacku dolaze da se bave lopovlukom i rasturanjem droge.Kad trazi azil izjasnjava se kao ugrozeni siptar koga Srbija progoni a kad ga uhvate u kriminalu onda se obavezno izjasni kao Srbin.To im je neko nepisano pravilo koje ima za cilj da nas dodatno predstavlja kao lose momk ... više e.

  16 Odgovori 
 • dno2

  dno2

  Ako iskreno zelis da radis posla ima.A ako si Azilant ti i ne smes da radis jer imas taj status!
  Zato nemoj da se glupiras.Dnevnica na gradjevini je od 15e pa na dalje u srbiji.
  Drzava treba da uvede drustveno koristan rad za Azilante kada ih vrate.Pa da bar budu od koristi negde...

  9 Odgovori 
 • sergej

  sergej

  Ma da...u Nemackoj je dovoljno samo da se sagnes i pare pokupis...rastu na ulici.Za to ti nije kriva Srbija nego kriminalci.Oni Srbiji nanose vise zla nego tebi...

  7 Odgovori 

Poslednji komentar

 • opcija

  opcija

  dobro je to kolike su u stvari brojke velike

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!