Ambasador Krister Asp

Srbija u vozu za EU

Politika

Autor:

Taj voz ne može i neće zaustaviti EU, jedino Srbija može da ga ukoči, kaže švedski diplomata

Krister Asp, ambasador, voz, EU, Srbija, Švedska,

BEOGRAD - Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp ocenio je da je u Srbiji stvoren "politički zamah" za pomerenje dijaloga Beograda i Prištine "na širi politički nivo".

"Predsednik (Srbije Tomislav) Nikolić i članovi buduće Vlade Srbije su poslali signale da će biti potreban širi politički dijalog na višem nivou", kazao je Asp na predstavljanju 20. broja časopisa "Izazovi evropskih integracija".

Po njegovim rečima, Vlada Švedske je tu potrebu uočila pre više od godinu dana, a njen ministar spoljnih poslova je oktobra 2011. pisao kolegama u EU o potrebi da se povede politički dijalog Prištine i Beograda, paralelno sa tehničkim. "Mislim da je stvoren politički momentum za takav, širi politički dijalog", kazao je švedski ambasador.

Kako je ocenio, nastavak dijaloga Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima koji je prekinut zbog izbora u Srbiji, primena dogovorenih pravila i proširenje dijaloga biće uzeti u obzir kada članovi EU u decembru budu ocenjivali da li je Srbija ispunila uslove za početak pregovora o pridruženju Uniji.

"Sada je najvažnije naći način da se normalizuju odnosi Prištine i Beograda. To nikako ne podrazumeva da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova. EU to ne može da traži, jer pet članica Unije nije priznalo Kosovo, ali tražićemo normalizaciju odnosa sa susedima", kazao je Asp.

Ambasador je kazao da Švedska "snažno podržava" prijem Srbije u EU jer je Srbija strateški važna i jer njen ulzak u EU može samo pozitivno uticati na region.

"Voz za EU je napustio stanicu i Srbija se ukrcala, a odredište je punopravno članstvo. Taj voz ne može i neće zaustaviti EU, jedino Srbija može da ga ukoči. Stanicu za dobijanje statusa kandidata Srbija je prošla, sledeća je početak pregovora", rekao je Asp.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Svi potencijali Policijske uprave Novi Sad angažovani su na pronalaženju počinilaca Siniša Radaković, načelnik PU Novi Sad

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!