Stratfor

Srbiji sve manje privlačna EU

Politika

Autor:

Posebno otkad se Hrvatska tako približila Briselu, a centri evropske moći traže od Beograda rešenje kosovskog pitanja, Srbiji je Unija sve manje privlačna

zastava eu srbija

BEOGRAD - Srbiji je sve manje privlačna Evropska unija, a upravo to je bio jedan od razloga za pobedu Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, navodi se u danas objavljenoj analizi američke Organizacija za geopolitičke analize "Stratfor".

Kako je preneo Radio slobodna Evropa, "Stratfor" ocenjuje da "Srbija ne deli želju da se bliže integriše sa Evropom i zapadnim susedima, pogotovo ne pod krovom Evropske unije".

"Posebno otkad se Hrvatska tako približila Briselu, a centri evropske moći traže od Beograda rešenje kosovskog pitanja, Srbiji je Unija sve manje privlačna. Upravo to je bio jedan od razloga za pobedu Tomislava Nikolića, jer on baš nije načisto u vezi sa evropskim integracijama. Sa svoje strane, ni EU ne žuri da Srbiji prepusti sve svoje ekonomske i političke dobrobiti", dodaje Stratfor.

Američka organizacija za geopolitičke analize podseća da je, kada je reč o bezbednosti, Srbija i dalje najjača vojna sila na Balkanu, ali i da je od 2009. godine okružena dvema novim članicama NATO - Hrvatskom i Albanijom.

"U nekom bližem vremenskom okviru nije izgledna nikakva vojna akcija koju bi Srbija mogla da pokrene, ali je region, posebno Kosovo, područje potencijalne nestabilnosti i malih sukoba. Stepen do kojeg bi ti mali sukobi mogli da eskaliraju ne zavisi toliko od Srbije koliko od interesa spoljnih sila koje imaju interese na Balkanu", piše Stratfor.

Ova američka privatna analitička organizacija sa sedištem u Teksasu ocenjuje da se Srbija razlikuje od ostatka regiona jer "jednim okom gleda na Zapad, a drugim na Rusiju", dok je "iznutra izjedaju pitanja Bosne i Kosova".

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (14)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Petar I

  Petar I

  Kako da nam bude privlačna EU kad je NATO UZ POMOĆ EU IZVRSIO ETNICKO CISCENJE KOSOVA SA SIPTARIMA I KRAJINE SA HRVATIMA
  Kada ste to vec uradili gospodine Gordon zasto onda insistirate da srpski sever bude pod kontrolom Siptara? Da li zelite da Srbi na silu glume multietnicku nepostojecu drzavu zbog koje ste bombardovali sve Srbe na Balkanu ... više u Bosni i Srbiji Crnoj Gori? Srbija ceka da se jednog dana u Americi drugacije odrede prema intervencijama u svetu koje su Ameriku kostale casti, ugleda u svetu i prouzrokovale ekonomsku krizu. Taj trenutak u Americi mora doci i Srbija ce sacuvati svoju Ustavom zagarantovanu teritoriju.Srbiju okrenuti Rusiji i Kini a EU neka nađe nove naivce za neprekidne ucene.

  28 Odgovori 
 • nenad

  nenad

  Kosova i Metohije se ne sme odreci ni jedna srpska vlada. Jeste da zivim u engleskoj objasnite mi zasto se uzima osiguranje izmedju Srbije i Kosova i Metohije za automobile kad je po ustavu Srbije to deo teritorije republike Srbije.Zamislite ovde imate oblast midland da uzima te pare.Nesto nije u redu...

  21 Odgovori 
 • Бобан Милетић Бапси

  Бобан Милетић Бапси

  Такорећи уопште !!!

  17 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Ojektivan

  Ojektivan

  Kad je Srbija u pitanju,ssSrbi su htjeli Jugoslaviju i svima treba da bude jasno da je to prvenstveno bilo jer su tako svi Srbi zivjeli u jednoj drzavi i nema sumnje da su se u njoj osjecali sigurno. Medjutim Srbima se nije dalo, pa su poslije devedeset i nesto godina dobili nazad svoju samostalnu i nezavisnu drzavu Srbiju koja je dobrim djelom osa ... više kacena. Recimo da je nezavisna i samostalna kao sto je i Hrvatska. Bilo bi stvarno nerazumno da Srbi koji su vise puta u proslom pa i ovom vijeku bili istrebljivani od strane te EU udju u tu istu. To se naprosto Srbima ne smije desiti.ssNa kraju treba reci da Hrvatska i EU zasluzuju jedni druge.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!