Prikaži najnovije vesti
vojska srbije, specijalci, specijalne jedinice
Ko njima sme na crtu

Srpski univerzalni ratnici

Društvo 62

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima! Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima!
Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

Deo ekipe koja čeka smenu da ode na Kopaonik, na obuku u zimskim uslovima, odlično uigran, priprema se za izviđačko-protivdiverzantski zadatak. Iz improvizovane šume snajperisti prave zasedu do seoske kuće. S njima su i vezista, sanitetlija... A među njima i jedna devojka, rame uz rame s muškarcima.

- Ovakve „heklere“ HK 416, poluautomatske pištolje USP 9, UMP 9, nema nijedna vojna jedinica u regionu. Ma, na Balkanu! - hvale nam se specijalci.

Ova specijalna brigada; smeštena u Pančevu, koja postoji od 2006. godine, na proleće će dobiti i 21 „hamer“, donaciju SAD.

Ministar Odbrane Dragan Šutanovac ponosan je, kaže za Kurir, na te momke i devojke.

- Kako u 21. veku „boj bije i svetlo oružje i srce u junaka“, adekvatno smo opremili specijalce i danas imamo jedinicu na koju svi možemo da budemo ponosni. Pored ljudskih resursa, koji su uvek bili vrhunski, ona je i adekvatno opremljena kako naoružanjem, tako i opremom i prevoznim sredstvima - kaže ministar.

Najavljuje i „hamere“, koji će uskoro stići, a obećava i nabavku optoelektronskih sredstava.

- Posebno me raduje izuzetno veliko interesovanje mladih za pristupanje jedinici, a sa velikim ponosom ističemo i žene specijalce, kojih ima sve više - naglašava Šutanovac.

Inače, specijalna brigada, čiji je komandant general Ilija Todorov, elitna je jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Najbolji vojnik - labrador Aur

Najbolji vojnik u specijalnoj brigadi u Pančevu je, kako svi priznaju, četvorogodišnji Aur - labrador obučen za otkrivanje eksploziva. Velika maza pomirljivog pogleda, ali nalazi eksploziv bolje od najsavremenijih elektronskih uređaja.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir