Ko njima sme na crtu

Srpski univerzalni ratnici

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima! Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

vojska srbije, specijalci, specijalne jedinice

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima!
Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

Deo ekipe koja čeka smenu da ode na Kopaonik, na obuku u zimskim uslovima, odlično uigran, priprema se za izviđačko-protivdiverzantski zadatak. Iz improvizovane šume snajperisti prave zasedu do seoske kuće. S njima su i vezista, sanitetlija... A među njima i jedna devojka, rame uz rame s muškarcima.

- Ovakve „heklere“ HK 416, poluautomatske pištolje USP 9, UMP 9, nema nijedna vojna jedinica u regionu. Ma, na Balkanu! - hvale nam se specijalci.

Ova specijalna brigada; smeštena u Pančevu, koja postoji od 2006. godine, na proleće će dobiti i 21 „hamer“, donaciju SAD.

Ministar Odbrane Dragan Šutanovac ponosan je, kaže za Kurir, na te momke i devojke.

- Kako u 21. veku „boj bije i svetlo oružje i srce u junaka“, adekvatno smo opremili specijalce i danas imamo jedinicu na koju svi možemo da budemo ponosni. Pored ljudskih resursa, koji su uvek bili vrhunski, ona je i adekvatno opremljena kako naoružanjem, tako i opremom i prevoznim sredstvima - kaže ministar.

Najavljuje i „hamere“, koji će uskoro stići, a obećava i nabavku optoelektronskih sredstava.

- Posebno me raduje izuzetno veliko interesovanje mladih za pristupanje jedinici, a sa velikim ponosom ističemo i žene specijalce, kojih ima sve više - naglašava Šutanovac.

Inače, specijalna brigada, čiji je komandant general Ilija Todorov, elitna je jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Najbolji vojnik - labrador Aur

Najbolji vojnik u specijalnoj brigadi u Pančevu je, kako svi priznaju, četvorogodišnji Aur - labrador obučen za otkrivanje eksploziva. Velika maza pomirljivog pogleda, ali nalazi eksploziv bolje od najsavremenijih elektronskih uređaja.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (28)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Marko

  Marko

  Ameri nikad nikome ništa nisu dali džabe, pa ni specijalcima! To dobro zna "Šuti", pa ga pitajte šta je za uzvrat obećano Amerima!

  55 Odgovori 
 • Zinat +

  Zinat +

  Nije ova jedinica sastavljena da nas brani, vec da otplati ovu silnu opremu i naoruzanje (donaciju).A drugo to sto se sve vise devojaka javlja za popunu jedinice, to je normalno,to traze mentori, a siguran posao i plata, dok se ne zarati onda ce traziti posdedu ili ce stizati telegrami da im je neko bolestan u porodici. Ako je jedinica najbolja, on ... više da se preko novina ne hvalisa,nego se cuti, i u datom trenutku radi ono zasta je obucavana.Da se nebi dogodilo kao sa nasim sportistima, koje se pre takmicenja toliko nahvale, da jedva uhvate poslednje mesto. Ovde vidim da se sutanovac toliko pobrinuo oko svega ovoga, zbog poena za DS.Pobrini se ti ministre da ne dodje do nekog sr... inace ce morati onaj vojni orkestar da uzme karabin u ruke, narod je izgubio osecaj patriotizma...

  35 Odgovori 
 • Semtex

  Semtex

  Ako ce jedina namena ove jedinice biti ucesce u tzv. "mirovnim operacijama" UN i NATO ,onda steta para ulozenih u nju.

  29 Odgovori 

Poslednji komentar

 • sasa

  sasa

  Sve to sto oni imaju od opreme i naoruzanja ovde u Americi moze bilo ko da kupi i to za duplo manje pare nego sto kosta u Srbiji.Uglavnom prodaju i Crnu Strelu ovde za par hiljada,CZ99je bio samo $350 ali su podigli cenu na $500 ali opet za te pare ima i Glock ili SigSauer,Walther itd.Smesno i neozbiljno

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!