Ko njima sme na crtu

Srpski univerzalni ratnici

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima! Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

vojska srbije, specijalci, specijalne jedinice

BEOGRAD - Rame uz rame s Amerima!
Minus pet u Pančevu, subjektivni osećaj zbog ogromnog prostranstva kasarne „Rastko Nemanjić“ još gori, kosti da se zalede - ali njima nije ništa, imaju najbolje uniforme na Balkanu! Specijalna brigada Vojske Srbije, najelitnija jedinica u našoj zemlji, može da parira nemačkim, britanskim ili francuskim specijalcima, jer imaju „heklere“, snajpere, automatske puške kakvih u regionu nema.

Deo ekipe koja čeka smenu da ode na Kopaonik, na obuku u zimskim uslovima, odlično uigran, priprema se za izviđačko-protivdiverzantski zadatak. Iz improvizovane šume snajperisti prave zasedu do seoske kuće. S njima su i vezista, sanitetlija... A među njima i jedna devojka, rame uz rame s muškarcima.

- Ovakve „heklere“ HK 416, poluautomatske pištolje USP 9, UMP 9, nema nijedna vojna jedinica u regionu. Ma, na Balkanu! - hvale nam se specijalci.

Ova specijalna brigada; smeštena u Pančevu, koja postoji od 2006. godine, na proleće će dobiti i 21 „hamer“, donaciju SAD.

Ministar Odbrane Dragan Šutanovac ponosan je, kaže za Kurir, na te momke i devojke.

- Kako u 21. veku „boj bije i svetlo oružje i srce u junaka“, adekvatno smo opremili specijalce i danas imamo jedinicu na koju svi možemo da budemo ponosni. Pored ljudskih resursa, koji su uvek bili vrhunski, ona je i adekvatno opremljena kako naoružanjem, tako i opremom i prevoznim sredstvima - kaže ministar.

Najavljuje i „hamere“, koji će uskoro stići, a obećava i nabavku optoelektronskih sredstava.

- Posebno me raduje izuzetno veliko interesovanje mladih za pristupanje jedinici, a sa velikim ponosom ističemo i žene specijalce, kojih ima sve više - naglašava Šutanovac.

Inače, specijalna brigada, čiji je komandant general Ilija Todorov, elitna je jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Najbolji vojnik - labrador Aur

Najbolji vojnik u specijalnoj brigadi u Pančevu je, kako svi priznaju, četvorogodišnji Aur - labrador obučen za otkrivanje eksploziva. Velika maza pomirljivog pogleda, ali nalazi eksploziv bolje od najsavremenijih elektronskih uređaja.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde