ŠTA JE KRILA: Hilari Klinton kršila zakon dok je bila na vlasti i obrisala tragove!
Foto: Rojters

Sporna prepiska

ŠTA JE KRILA: Hilari Klinton kršila zakon dok je bila na vlasti i obrisala tragove!

Planeta -

Koristila je samo privatnu imejl adresu dok je bila šefica diplomatije i pobrisala te mejlove, čije je prekršen federalni zakon koji zahteva da se korespondencija zvaničnika mora čuvati u vladinim serverima

NJUJORK - Bivša američka prva dama i šefica diplomatije i mogući kandidat za predsednika SAD na izborima 2016. godine Hilari Klinton možda je prekršila zakon time što je koristila lični imejl nalog za službenu komunikaciju dok je obavljala funkciju američkog državnog sekretara, objavio je danas Njujork tajms.

Između ostalog, smatra se da su lični mejlovi manje zaštićeni od hakovanja, prenosi AFP.

Hilari Klinton, koja se smatra gotovo sigurnim kandidatom Demokratske stranke za predsednika na izborima zakazanim za 2016. godinu, nije imala zvaničnu imejl adresu za četiri godine koliko je provela na čelu Stejt departmenta, navodi Njujork tajms.

Bil i Hilari Klinton su primili 81 milion dolara donacija iz banke HSBC, koja pere novac (Foto: Reuters)
Bil i Hilari Klinton su primili 81 milion dolara donacija iz banke HSBC, koja pere novac (Foto: Reuters)

"Njeni pomoćnici nisu ništa preduzeli da bi njeni mejlovi ostali sačuvani na serverima Stejt departmenta", tvrdi američki list, dodajući da je "time prekršen federalni zakon koji zahteva da se korespondencija zvaničnika mora čuvati u vladinim serverima".

Analitičari ocenjuju ovaj izveštaj "alarmantnim", većina stručnjaka smatra da zvaničnici treba da koriste privatne imejl naloge za službenu komunikaciju samo u hitnim situacijama.

Portparol Hilari Klinton Nik Meril, međutim, tvrdi za da je ona "postupila u skladu sa propisima", ne navodeći više detalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track