Senzacionalno otkriće

Staljin otrovao Lenjina, a Tito Staljina!

Društvo

Autor:

Slovenački istoričar Jože Pirjevec tvrdi da je u kabinetu ruskog vođe posle smrti pronađeno Brozovo preteće pismo

istoričar Jože Pirjevec, Josip Broz Tito, Josif Staljin,, Vladimir Iljič Lenjin,

BEOGRAD - Osvetio Lenjina!
Staljina je otrovao ubica koga je poslao Tito, tvrdi slovenački istoričar Jože Pirjevec u nedavno objavljenoj Titovoj biografiji „Tovariši“.

Sve počinje 1923. kad je Josif Staljin, tada generalni sekretar Komunističke partije SSSR, uputio pismo Politbirou, u kojem ih obaveštava da je već tada teško bolesni Vladimir Iljič Lenjin zatražio od njega da mu da smrtonosnu dozu cijanida. U pismu Staljin poručuje da nema snage da udovolji tom zahtevu. Ipak, Lenjin je umro već sledeće godine, i to od posledica moždanog udara, a doktori smatraju da je uzrok udara mogao biti cijanid, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Ovo je, kao svoju polaznu tezu, iskoristio Jože Pirjevec, u knjizi zasnovanoj na obimnoj dokumentaciji iz brojnih arhiva. Kad je Staljin umro od moždanog udara 5. marta 1953. godine, u njegovom kabinetu pronađeno je Titovo pismo upozorenja. Još odranije se zna da je Staljin u više navrata pokušao da ubije Tita, i to čak 22 puta.

U pismu je Tito napisao da on (Staljin) može da pošalje koliko god hoće ubica, a da je njemu dovoljno da pošalje samo jednog. Pirjavec navodi da je Staljin bio ozbiljno zabrinut zbog Titove pretnje. Postoji i mišljenje da je Staljin i ranije imao manje moždane udare i da ovaj nikoga nije iznenadio.

Misteriozna smrt Ruskog vođe Staljina zoom Misteriozna smrt Ruskog vođe Staljina

Tito: Staljin se malo uplašio

Kad je 1955. godine Hruščov posetio Beograd, on se izvinio Titu zbog svih Staljinovih pokušaja da ga ubije, na šta je Tito odgovorio:

- Staljin je oduvek znao da me dobro čuvaju. Nakon nekoliko upozorenja da je poslao dosta ubica, očigledno se i sam malo uplašio.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde