Senzacionalno otkriće

Staljin otrovao Lenjina, a Tito Staljina!

Društvo

Autor:

Slovenački istoričar Jože Pirjevec tvrdi da je u kabinetu ruskog vođe posle smrti pronađeno Brozovo preteće pismo

istoričar Jože Pirjevec, Josip Broz Tito, Josif Staljin,, Vladimir Iljič Lenjin,

BEOGRAD - Osvetio Lenjina!
Staljina je otrovao ubica koga je poslao Tito, tvrdi slovenački istoričar Jože Pirjevec u nedavno objavljenoj Titovoj biografiji „Tovariši“.

Sve počinje 1923. kad je Josif Staljin, tada generalni sekretar Komunističke partije SSSR, uputio pismo Politbirou, u kojem ih obaveštava da je već tada teško bolesni Vladimir Iljič Lenjin zatražio od njega da mu da smrtonosnu dozu cijanida. U pismu Staljin poručuje da nema snage da udovolji tom zahtevu. Ipak, Lenjin je umro već sledeće godine, i to od posledica moždanog udara, a doktori smatraju da je uzrok udara mogao biti cijanid, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Ovo je, kao svoju polaznu tezu, iskoristio Jože Pirjevec, u knjizi zasnovanoj na obimnoj dokumentaciji iz brojnih arhiva. Kad je Staljin umro od moždanog udara 5. marta 1953. godine, u njegovom kabinetu pronađeno je Titovo pismo upozorenja. Još odranije se zna da je Staljin u više navrata pokušao da ubije Tita, i to čak 22 puta.

U pismu je Tito napisao da on (Staljin) može da pošalje koliko god hoće ubica, a da je njemu dovoljno da pošalje samo jednog. Pirjavec navodi da je Staljin bio ozbiljno zabrinut zbog Titove pretnje. Postoji i mišljenje da je Staljin i ranije imao manje moždane udare i da ovaj nikoga nije iznenadio.

Misteriozna smrt Ruskog vođe Staljina zoom Misteriozna smrt Ruskog vođe Staljina

Tito: Staljin se malo uplašio

Kad je 1955. godine Hruščov posetio Beograd, on se izvinio Titu zbog svih Staljinovih pokušaja da ga ubije, na šta je Tito odgovorio:

- Staljin je oduvek znao da me dobro čuvaju. Nakon nekoliko upozorenja da je poslao dosta ubica, očigledno se i sam malo uplašio.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (42)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • MickoBg

  MickoBg

  Kralj, Kralj, Kralj....Kralj svih kraljeva, rodi se jos jednom ...molim te ! A ovi sto umanjuju lik i delo Josipa Broza, pisuci da su to budalastine, nemaju pojma . Pa on je nogom otvarao vrata u "beloj kuci", Kenedi se tresao od nervoze pre susreta s njim....njega su primali predsednici,i dolazili mu u posetu. A ovi danas...srecni su ako ih prim ... više i cetvrti pomocnik kurira bele kuce !

  52 Odgovori 
 • Lenoir

  Lenoir

  ...price za malu decu i to posle toliko godina...ovaj hoce svojom knjigom samo da zaradi koju kintu...eto i ja juce bio sa marsovcima samo nesmem nista jos da kazem...

  50 Odgovori 
 • djole t

  djole t

  Đerdap, Obrenovac, Kostolac... Dunav-Tisa-Dunav... Novi Bgd...Energoprojekt,Trudbenik, Ratko Mitrović, Hidrotehnika, Elektron, Svetlost...IMR, IMT, DMB, Minel, LOLA, Goša, EI, Zastava, MIN, Prva petoletka, FAP, Tigar ... Jat, Putnik, Lasta... Yumko, BVK, Beko, Kluz...YDP, Fest, Bitef... instituti Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Zemun, Čačak... T ... više repča, Bor...ssA onda je došla demokratija, "da živimo kao sav normalan svet", "EU nema alternativu", "Kosovo i CG su demokratsko pitanje".

  49 Odgovori 

Poslednji komentar

 • dexi

  dexi

  A ko je otrovao Slobu?

  11 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ne mogu političke partije da zadrže isti procenat primanja iz budžeta, a da se smanjuju plate i penzije građanima Dragan Marković Palma, lider JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!