Boris Novković: Kemo je bio član moje porodice
Foto: Kurir Arhiva

Pevač se teško miri s gubitkom prijatelja

Boris Novković: Kemo je bio član moje porodice

Stars -
Hrvatski pevač kaže da je Montena upoznao kad je imao dve godine i da je on bio jedini koji je znao da mu izmami osmeh kad je bio neraspoložen

Vest o smrti Kemala Montena šokirala je celu bivšu Jugoslaviju. Jedan od onih koji je teško primio vest da je čuveni šansonjer preminuo - u 67. godini, dva meseca posle transplantacije bubrega - jeste Boris Novković.Hrvatski muzičar oduvek je s ponosom isticao da Montena poznaje od detinjstva. Njegov pokojni otac, kompozitor Đorđe Novković, i Kemo bili su bliski saradnici i prijatelji.- Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Ostaće mi velika rana na srcu, koja nikad neće zarasti. Kemu sam upoznao kad sam imao dve godine. Bio je deo moje porodice - kaže Novković i dodaje:Voleo je da se šali- Njegov vedri duh nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Umeo je da me oraspoloži kad sam bio tužan i loše volje. Voleo je da se šali. Ljudskost i jednostavnost su ga krasile. Naše prijateljstvo bilo je ispred posla. Boris i Kemal snimili su pre nekoliko godina duetsku numeru „Daleko“, čiji je tekst u poslednjem trenutku Monteno izmenio.- Kema je bio specifičan u svemu i nije se držao formi. Došao je u studio da čuje pesme za moj album i pristao da „Daleko“ otpevamo zajedno. Uzeo je parče hartije i posle „daleko, daleko“ dodao „srce mi je ostalo“ - seća se Novković.

Dino Merlin je bio veliki Montenov prijatelj. Zbog njega je naučio da svira gitaru, ali i da igra fudbal.- Gitaru sam počeo da sviram u mladosti jer su postojali takvi heroji kao što je Kemo. On mi je bio najbliži, bio mi je sugrađanin i imao je te lepe pesme koje sam voleo da slušam. Dosetio sam se kako da ga vidim, jer su mi rekli da je njegov otac bio ekonom u Fudbalskog kluba Sarajevo, što znači da je pripremao dresove, štucne i sve za fudbalere. Mislio sam kako bi bilo lepo da idem da treniram fudbal tamo, a u stvari sam želeo da sretnem Montena, koji je tad bio u uzletu. Kad sam ga prvi put video, to je bio veliki događaj za mene - prisetio se Merlin.Miljenik kolegaKemal Monteno bio je omiljen među kolegama i za njim tuguju milioni ljudi u celoj bivšoj SFRJ.

Bili su veliki prijatelji... Davorin Popović i Kemal Monteno
Bili su veliki prijatelji... Davorin Popović i Kemal Monteno

Poslednji ispraćajSAHRANA U SREDU U SARAJEVUKemal Monteno, koji je preminuo pre dva dana, biće sahranjen u sredu 28. januara u Aleji slavnih u Sarajevu. Posljednji ispraćaj biće organizovan i u zagrebačkom krematorijumu dva dana ranije. Halid Bešlić i Ivica Šarić pokrenuli su inicijativu da se Kemal sahrani na groblju Bare, i to pokraj Davorina Popovića i Mirze Delibašića, jer su za života bili veliki prijatelji. Dnevni avaz navodi da Monteno ipak neće biti sahranjen uz prijatelje jer na tom delu groblja nema mesta za njegov grob.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track