CECA NE SLAVI 1. MAJ: Borimo se za radnička prava!
Foto: Marina Lopicic

Od pogubljenih sindikalaca do uranka

CECA NE SLAVI 1. MAJ: Borimo se za radnička prava!

Stars -
Pevačica za Prvi maj ne ide na roštiljanje i podseća da smo siromašan narod kojem bi čikaški radnici trebalo da budu uzor

Međunarodni praznik rada za nekoga je dan kada se zaposleni bore za bolje uslove u kojima mukotrpno privređuju, dok za neke predstavlja odlazak na prvomajski uranak i druženje.Kao i većina građana, u ovom prazniku uživaju i naše poznate ličnosti, koje smo pitali gde su za 1. maj.Ceca Ražnatović jedna je od malobrojnih koji ne obeležavaju ovaj dan.- Ne slavim ništa osim krsne slave i rođendana, ni Dan zaljubljenih, ni 8. mart. Iako od muzike zarađujem od malih nogu, Praznik rada ipak ne obeležavam i ne idem na roštiljanje. Ipak, mi smo siromašan narod i treba da se borimo za svoja radnička prava, kao što su radili i čikaški radnici - rekla je Ceca.Jelena Maćić šminkerkaNAŠA DECA MOŽDA MISLE DA JE VERSKI PRAZNIKTo je dan kada u sređenim zemljama radnici izađu na ulice i iskažu svoje nezadovoljstvo. Ne bi me čudilo da naša omladina misli da je to verski praznik. Ne slavim 1. maj, a ako bude lepo vreme, otići ću da se sunčam.Olivera Kovačević voditeljkaIDEM NA PRIJATELJSKI IZLETPrvi maj se slavi kao podrška radničkim pravima i klasnoj solidarnosti. Bio je protest čikaških radnika 1886. zbog osmočasovnog radnog vremena i tada je više njih stradalo. Poštujem Prvi maj, ali ne slavim, već po tradiciji idem s prijateljima na izlet. Jelena Trivan v. d. direktora „Službenog glasnika“ČUVAM RADNA MESTAPrvi maj se u mojoj kući nije praznovao. Sa drugarima sam išla na uranak u Kragujevcu. Moj „doprinos“ proslavi će biti da sačuvam što više radnih mesta u „Službenom glasniku“.

Aleksandar Šapić predsednik opštine Novi BeogradNE SLAVIM OVAJ PRAZNIK!Svi znaju šta se dogodilo 1. maja, zbog čega je to praznik rada i zašto se slavi. Nemojte to da me pitate! Ja ne slavim taj praznik, retko proslavim i svoj rođendan. Od svih praznika obeležim samo Božić i Uskrs. Nemojte mene s tim pitanjima.

Nina Radulović, voditeljkaROŠTILJALA SAM NA ADIKao dete sam proslavljala Prvi maj s roditeljima, najčešće smo išli na Adu da roštiljamo. Otkad sam odrasla, ne slavim Prvi maj. Bavim se takvim poslom da nemam vremena, jer i tog dana radim.

Miroslav Ilić, legendaNI 1. MAJ VIŠE NIJE KAO NEKADDa me niste podsetili da je 1. maj, ja bih zaboravio. Sećam se da su se kod mene u Mrčajevcima pravili uranci, kuvalo se vino i rakija u kazanima, pekli se jagnjići i prasići, ali vidite i sami da svi živimo brzim tempom i da imamo važnije stvari od toga. Žao mi je što nije kao nekad, bude mi teško zbog toga.

Goca Tržan, pevačicaSLAVIM GODIŠNJICUMeni je 1. maj poseban datum jer je mojim roditeljima godišnjica braka i, pošto radim, odmah sutradan ću otići kod mame i tate. Uglavnom ga proslavljam radno, tako će biti i ovog vikenda jer imam nastup u Bosni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track