KAKO NAS KRADU NA EVROVOZIJI: Marija Šerifović o sistemu glasanja!
Foto: Profimedia

Bruka

KAKO NAS KRADU NA EVROVOZIJI: Marija Šerifović o sistemu glasanja!

Stars -
Organizator takmičenja objavio da se Bojani oduzimaju 22 boda jer su poeni iz Crne Gore i Makedonije do deljeni suprotno pravilima

Ovogodišnja Evrovizija ostaće zapamćena po velikom skandalu jer su srpskoj predstavnici Bojani Stamenov organizatori oduzeli 22 boda, koje je dobila od Crne Gore i Makedonije!Naime, čelnici Evrovizije su se posle završetka takmičenja oglasili kratkim saopštenjem, navodeći da su glasovi tih zemalja dodeljeni mimo utvrđenih pravila. Međutim, supervizori su juče naknadno doneli odluku da se plasman Srbije, bez obzira na oduzimanje glasova, neće menjati, tako da je ona ostala na desetom mestu, dok će se kasnije raspravljati o kazni CG i Makedonije zbog greške.- Glasovi iz Crne Gore i Makedonije dodeljeni su suprotno pravilima, koja podrazumevaju da se bodovi raspoređuju 50 odsto na osnovu glasanja gledalaca, a 50 procenata na osnovu glasova stručnog žirija - stoji u šturom saopštenju Evrovizije.Potpuna kontrolaSaša Mirković, producent Bojane Stamenov i Marije Šerifović, ali i član srpske delegacije na evrovizijskom takmičenju, za Kurir kaže da je ceo sistem glasanja urušen i da je došlo do ozbiljnih propusta organizatora Evrosonga.- Stručni žiri, po pravilu, treba da bude tajni i glasa dan ranije. Ne može da se desi da podaci budu pogrešni i da ne budu sabrani. Nemoguće je da nemamo nijedan glas iz Rumunije. To se nikada nije desilo. Nemoguće je i da Austrija i Nemačka ne dobiju nijedan jedini glas i da Francuska ne da nijedan glas Belgiji. Organizatori Evrosonga nisu tolerantni jer nas nisu prihvatili samo zašto što smo drugačiji - kaže Mirković i navodi da će posle ovakvog skandala sigurno biti podnete žalbe.- Mnogi su se žalili na sistem glasanja jer je svima bilo jasno da nešto nije u redu. Pobednik je proglašen, a glasanje nije bilo završeno. Posle izmena u sistemu glasanja 2008. godine organizatori imaju potpunu kontrolu nad glasanjem - zaključio je Mirković.

I Marija Šerifović, jedina srpska pobednica ovog takmičenja, kaže da je sistem glasanja takav da Srbija više nikada nema šanse da pobedi, nažalost.- To nam je što nam je. Pamtićemo svi tu 2007. godinu dugo - navela je ona.Detalji sledeće nedeljeŠef delegacije Crne Gore Sabrija Vulić kaže da pokušavaju da otkriju šta se dogodilo.- Pokušavamo da otkrijemo u čemu je bio problem. Zašto je urađeno, nije nam jasno? Članovi žirija su bili akademski muzičari i ovakav vid komunikacije ne ide u prilog. Najviše je Crna Gora oštećena. Nešto više ćemo znati sledeće nedelje. Nije mi jasno zašto se vrši pritisak na Crnu Goru - naglasio je Vulić.

Marija Šerifović: Po ovom sistemu, Srbija više nikada nema šanse da pobedi
Marija Šerifović: Po ovom sistemu, Srbija više nikada nema šanse da pobedi

IzmeneŽIRI SE VRATIO 2008. GODINEVažeće pravilo o glasanju za Pesmu Evrovizije ustanovljeno je 2008, kada je festival održan u Beogradu, nakon brojnih kritika zbog pobede naše Marije Šerifović godinu ranije zbog takozvanog blokovskog glasanja. Raspodela bodova 50/50 na osnovu glasova publike i stručnog žirija u svakoj od zemalja prvi put je primenjena 2009. u finalnom takmičenju, a od naredne godine se primenjuje i na dve polufinalne večeri.

ReakcijeLeontina Vukomanović, tekstopisacŽiri minirao Bojanu- Nepravde nema jer Bojana upravo proživljava prve prave zvezdane trenutke, pokazavši se celom svetu. O njoj pišu nemački, austrijski i engleski mediji. Da su se brojali SMS glasovi, mnogo bismo bolje prošli jer je i evrovizijska publika bila na Bojaninoj strani, to se čulo i u Štadhali, a i svuda po Beču, gde su joj prilazili obožavaoci iz cele Evrope.Vladimir Graić, kompozitorVrisak publike je najveća nagrada- Najveći pritisak je bio nad Bojanom, a vrisak publike u sali za nju je najveća nagrada. I Sajmon le Bon je pohvalio našu pesmu.Željko Joksimović, kantautorZadovoljan- Nemam komentar u vezi sa glasanjem. Zadovoljan sam plasmanom Srbije i Crne Gore.

NE PROPUSTITE! AKCIJA KURIRA, PERTINIJA I NEXTA

POKLON IGRAČKA ZA NAJMLAĐE: Danas dobijate četvrtu sličicu

Drage mame, tate, bake, deke, sakupljajte sličice i za svoje mališane osvojite igračke renomirane nemačke kompanije PlaymobilDanas isecite četvrtu sličicu, koju ćete naći u štampanom izdanju Kurira na strani broj 7. Kada isečete sličicu, zalepite je na tačno označeno mesto na talonu – polje broj četiri. Potrebno je da sakupite pet sličica koje ćete naći u Kuriru, svakog dana do utorka 26. maja. Svih pet sličica zalepite na talon, zatim talon odnesite do najbliže Pertini prodavnice igračaka i preuzmite Playmobil igračku i Bući Bući sokić. Jedna osoba može predati najviše tri talona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track