ELENA KARAMAN KARIĆ: Kako sam izlečila svoje strahove

Novi Story u prodaji

ELENA KARAMAN KARIĆ: Kako sam izlečila svoje strahove

Stars -
Put promene poznate dizajnerke nameštaja počeo je onog trenutka kada je odlučila da sreći pruži ruku za ples i zbog toga danas ističe da živi život onako kako samo ona želi, daleko od strahova koji su ranije remetili njenu svakodnevnicu

Kada odluči da nešto napravi, dizajnerku enterijera i vlasnicu kompanije Lorca Design Elenu Karaman Karić (42), u tome ništa ne može da spreči. Naime, kada smo pre godinu dana pričale o njenom imanju na Kosmaju, sve je bilo na nivou želje, a danas vodimo razgovor u kući zamišljenoj i napravljenoj prema njenim idejama. Ponosna i s osmehom na licu, ova pobornica zdravog način života svojevremeno je među prvima počela da osvešćuje ljude u Srbiji o tome kako treba da se okrenu organskoj ishrani. Govoreći o svom životu, Elena je dala primer mnogima i naterala ih da vode računa o tome šta jedu. Dobar primer daje i svom suprugu Jugoslavu (35), kao i sinovima Luki (21), Simeonu (8) i Matiji (15), zahvaljujući čemu svi zajedno uživaju u skladnoj porodičnoj atmosferi.

Story: Čini se da vam boravak na Kosmaju veoma mnogo znači. Planirate li uzgoj organske hrane na svom imanju?

- Kosmaj je moj san koji sam za rekordnih 10 meseci sprovela u realnost. Imanje je izgrađeno i nedavno useljeno. Hektar voća zasađen je još prošle godine po biodinamičkom kalendaru Marije Tun, u vreme odgovarajućeg položaja Meseca. U fazi smo pripreme plastenika za povrće koji će za početak snabdevati naše domaćinstvo i Lorca organic kafeteriju. Nosimo se mišlju da se sasvim preselimo na Kosmaj jer sve manje imamo šta da tražimo u gradu. Sreća pa moje devojke iz Lorca Designa jedva čekaju da bude gotov i naš Design studio kako bismo glavnu kancelariju prebacile sa Dedinja na Kosmaj. Postoji neka magija koja treperi tom planinom, a koju osećam, kroz koju se ispoljavam i koja u meni satreptava. Sve mi je tamo poznato i pripadajuće. Ovo je naša baza u kojoj se okupljamo sa prijateljima, družimo jedni sa drugima i prirodom, dobijamo ideje koje podstiču našu kreativnost.

Story: Znači li to da ovde i kuvate?

- Spremamoraznedomaćinskeđakonije. U našojkućiposebnapažnjapoklanja se hrani.Ne samošto se ne jeduprskani i industrijskiproizvodi, već se kaonekada u domaćinstvimanašihbaka, hranaplanira.Začuđujuće mi je to štoljudineplanirajusvojuhranu, svemanjepravezimnicu. U kućamanašihbakaili i dan-danas u kućamaseoskihdomaćinstava ne može da se desi da vamdomaćicakaže: Prazan mi je frižider. To je bilasramota. Ono štonam je najvažnije, što je izvorživota, energije i zdravlja, danas je postalonajmanjebitno. Ljudižive instant živote, vode instant ljubavi i jedu instant hranu.Mi se odupiremo i ne prihvatamotakavnačinživota.

Ostatak intervjua pročitajte na novom izdanju magazina Story, koji je u prodaji do petka 19.decembra i to na povećanom broju strana po istoj ceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja