KURIR U DEDIĆEVOM RODNOM GRADU: Arsen je živeo u Zagrebu, ali mu je srce bilo u Šibeniku
Foto: Beta

Poseta rodnoj kući slavnog šansonjera

KURIR U DEDIĆEVOM RODNOM GRADU: Arsen je živeo u Zagrebu, ali mu je srce bilo u Šibeniku

Stars -
Komšije smatraju da je kuća Arsena Dedića već pravi muzej

Najveći jugoslovenski šansonjer Arsen Dedić, koji je preminuo 17. avgusta u 78. godini, živeo je u Zagrebu, ali svoj rodni grad Šibenik nikada nije zaboravio.

I Šibenčani su ponosni što veliki muzičar potiče iz njihovog mesta, u šta se uverila ekipa Kurira. Čim smo došli u ovu hrvatsku luku, uputili smo se ka Arsenovoj rodnoj kući.

Dom u Ulici Nikole Tesle isti je kao i kada je šansonjer bio dete, ali su sada ispred njega sveće koje danima za pokoj njegove duše pale svi oni koji su ga voleli. U domu Dedića nema nikog, vrata su zaključana.

Daleka 1957.... Arsen, Duško i brat Milutin
Daleka 1957.... Arsen, Duško i brat Milutin

Srećemo prvog komšiju Duška Jaramaza, poznatog fotografa, koga sa velikim umetnikom veže kumstvo. On je pozvao i prijatelje Ivu Patijeru i Matu Gulina, koji su započeli razgovor o tome da li je umetnik trebalo da bude sahranjen u Šibeniku umesto u Zagrebu.

- Žao mi je što nije sahranjen u Šibeniku. Njegova porodična grobnica je nekoliko metara udaljena od kuće. Ako je odlučio da bude pokopan u Zagrebu, to moramo da poštujemo. Voleo bih da ovde leži. Na njegovom grobu bi se okupljali fanovi kao u Americi obožavaoci ispred spomenika Elvisa Prislija - smatra Jazamar.

Vođa Šibenske narodne glazbe... Darko Gulin pokazuje Arsenovu flautu
Vođa Šibenske narodne glazbe... Darko Gulin pokazuje Arsenovu flautu

Komšije smatraju da je kuća Arsena Dedića već pravi muzej.

Čuveni pevač...  Ivo Patijera
Čuveni pevač... Ivo Patijera

- Kada biste ušli u kuću, zatekli biste stare kredence, nameštaj i čaše. Arsen je živeo u Zagrebu, ali mu je srce bilo u Šibeniku. Nikad ga nije zaboravio. Njega nam je bog pozajmio, a sada ga je sebi vratio, u svoje društvo - kaže Mate Gulin, bivši novinar Studija B, koji je 15 godina radio u Srbiji.

Prve komšije... Duško Jaramaz i Mate Gulin
Prve komšije... Duško Jaramaz i Mate Gulin

U Teslinoj ulici, pored Arsena, odrasli su i Mišo Kovač i Vice Vukov. Oni su živeli na svega pedesetak metara udaljenosti.

- Mišo i Arsen su se družili kao klinci. Nisu stigli da snime spot za duet, a planirali su. Kovač je rekao da čeka Arsena da prikupi pare da dođe do Splita da to urade - prisećaju se prijatelji porodice Dedić, koji nam otkrivaju da su od poznatih u Šibeniku viđali Zdravka Čolića i Milenu Dravić, koja je dolazila preko leta.

Iz porodičnog albuma... Otac Arsena Dedića sa unukom Slavicom
Iz porodičnog albuma... Otac Arsena Dedića sa unukom Slavicom

Samo u krugu porodiceGABI NIJE HTELA DA OD SAHRANE PRAVI SPEKTAKLDarko Gulin, vođa Šibenske narodne glazbe, u kojoj je pevač počeo karijeru, kaže da je Gabi želela da Arsena isprati u miru.- Bio je bolesnik svoga grada. Davno mi je rekao da želi da bude pokopan u Zagrebu, a zašto, nije mi dao odgovor. Kada sam saznao da je umro, zvao sam porodicu i javila mi se Gabi. Želeo sam da dođem na sahranu. Rekla mi je da od toga neće da pravi spektakl i da će na ispraćaju biti samo porodica. Delovala mi je kao osoba koja se već isplakala. Bila je smirena - objasnio je Darko Gulin, koji nam je pokazao flautu na kojoj je muzicirao Dedić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track