MELJNIČENKOVI U PROBLEMIMA: Čuvena jahta pod istragom! Stručnjaci uzeli uzorke!
Foto: Profimedia

Ruskom milijarderu ne ide

MELJNIČENKOVI U PROBLEMIMA: Čuvena jahta pod istragom! Stručnjaci uzeli uzorke!

Stars -

Superjahta ruskog milijadera i srpskog zeta Andreja Meljničenka ponovo je u centru pažnje svetskih medija, zbog istrage koja je pokrenuta oko njene izgradnje.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, kojem je supruga Sandra nedavno rodila sina, ponovo je u problemima. Naime, nemačko brodogladilište "Nobiskrug", u kojem je "Sailing Yacht A" napravljena navodno je za njenu izradu koristilo ilegalnu tikovinu iz Mjanmara.

Stručnjaci su uzeli uzorke drveta koje je korišćeno u izradi jahte, a analiza je otkrila da tikovina nije poreklom sa legalne plantaže, već je najverovatnije iz šuma u Mjanmaru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nemački javni tužilac Aksel Biler rekao je da nije poznato da li su u brodogradilištu znali da koriste ilegalan materijal.

Sumnje da je za izgradnju jahte Meljničenkovih korišćeno ilegalna tikovina prvo je pokrenula londonska agencija za zaštitu životne sredine u oktobru 2016, a nakon dvomesečne istrage ova agencija optužila je kompaniju iz Španije, kao i još tri dobavljača iz Evrope da su namerno ignorisali sumnjivo poreklo drveta.

Pomenuta kompanija iz Španije kupila je 1.278 komada tikovine po ceni od 174.750 evra koja je korišćena za izradu jahte, od kompanije iz Mjanmara koju je Danska nedavno kaznila zbog prodaje tikovine sumnjivog porekla.

"Sailing yacht A" navodno je koštala 400 miliona, a Meljničenko je zbog nje imao probleme i u februaru, kada je jahta zaplenjena u Gibraltaru zbog dugova.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Blic/N.R.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAJ NA ZEMLJI: Elena Karić objavila video svoje vile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track