Poznati koji su usvojili decu: Velika ljubav ili pomodarstvo?

Snovi o roditeljskoj sreći

Poznati koji su usvojili decu: Velika ljubav ili pomodarstvo?

Stars -
Mnogi napušteni i siromašni mališani smestili su se u holivudske domove i zauvek osvojili srca svojih usvojitelja, bilo da su se oni na ovaj korak odlučili zbog pomodarstva ili ogromne ljubavi

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Story.rs

Skoro svakodnevno iz svetskog šou-biznisa stižu informacije o zvezdama koje su se odlučile da usvoje mališane i to najčešće sa prostora zemaljatrećeg sveta. I dok mnogi ove njihove gestove karakterišu kao pomodarstvo i želju za medijskim eksponiranjem, ne sme se zaboraviti da oni napuštenoj deci pružaju mogućnost za bolju i lepšu budućnost.

Kada je reč o poznatima, najčešće se na usvajanje odlučuju glumice, i to nakon što napune 35 godina. Možda je razlog i to što svoje telo žele da poštede promena koje sa sobom nosi trudnoća, ali i nedostatak pravog partnera s kojim bi osnovale porodicu.

Sigurno najpoznatija usvojiteljka jeste svetski poznata glumica Anđelina Džoli. Ona i njen partner Bred Pit imaju šestoro dece, od kojih je troje usvojeno. Glumica je svoj humanitarni rad započela 2001. godine kada je putovala u Sijera Leone i Tanzaniju kako bi videla u kakvim uslovima žive tamošnje izbeglice. Posle te posete, 2002. godine usvojila je dečaka Medoksa iz Kambodže koji je tada imao sedam meseci.

Sa Bredom je toplinu svog doma dala devojčici Zahari iz Etiopije i Paksu Tjenu koji je rođen u Vijetnamu. Anđelina veruje da bi njihova usvojena deca, devetogodišnji Medoks, sedmogodišnji Paks Tjen i šestogodišnja Zahara trebalo da znaju sve o porodicama iz kojih su potekli pre nego što su ih slavni roditelji usvojili, a s njenim stavom u potpunosti se slaže i glumičin nevenčani suprug Bred Pit.

- Često smo razgovarali o svemu i to je za nas sada jedna srećna i vesela tema – otkrila je glumica.

Kraljica popa, Madona, majka je četvoro dece, a od toga je dvoje usvojeno. Dečak Dejvid i devojčica Mersi rođeni su u Malaviju, a pevačicina usvajanja oba puta pratile su kontroverzne priče. Naime, vlasti Malavija ne gledaju blagonaklono na činjenicu da je Madona, nakon razvoda od Gaja Ričija, samohrana majka koja je zbog turneja konstantno odsutna od kuće. Osim toga, njoj se zamera i pomalo razuzdan stil života, kao i nedavna veza sa upola mlađim muškarcem, brazilskim manekenom Hesusom Lusom.

Filmsku junak Hju Džekmen i njegova supruga Debora Li Ferns imaju dvoje usvojene dece, a glumac je priznao da je teško preživeo saznanje kako ne može da ima svoju biološku decu.

- Bilo je to veoma bolno iskustvo. Toliko smo se trudili i pokušavali, a onda smo saznali da je problem u meni - priznao je Džekmen. Danas ovaj par ima dvoje usvojene dece, sina Oskara i ćerkicu Avu, a Hju kaže kako je najsrećniji otac na svetu i svoju decu ne doživljava kao usvojenu, već biološku.Južnoafrička lepotica, glumica i dobitnica Oskara, Šarliz Teron, početkom ove godine usvojila je dečaka.

- Džekson je najlepši dar koji sam u životu dobila, a sam proces trajao je oko dve godine. Mama mi je tada rekla najlepšu stvar na svetu: Trebalo mi je devet meseci da se zaljubim u tebe dok si rasla u mom stomaku, a ti si imala dve da se zaljubiš u ovu divnu bebu - izjavila je Šarliz.

Njena starija koleginica Šeron Stoun ima tri usvojena dečaka: Roana, Larda i Kvina. Junakinja Niskih strasti promenila je svoje poglede na život nakon tumora na mozgu koji joj je dijagnostikovan 2001. godine. Posle toga razvela se od supruga i od tada živi sama sa svojim usvojenim dečacima. Uprkos tome što je odlučila da bude samohrana majka, često ističe i to da je veoma ponosna što se uspešno nosi sa trojicom dečaka.

Zvezda serije i filmova Seks i grad, Kristin Dejvis, 2011. godine usvojila je tamnoputu devojčicu Džemu. Za časopis People ona je izjavila da dobro balansira između posla i uloge majke.- Ceo dan provodim s njom, a uveče radim. U stvari, ovo je baš dobar raspored obaveza za jednu mamu. U mogućnosti sam da budem sa bebom, a imam i poslovne obaveze, što je divno – rekla je četrdesetsedmogodišnja glumica.

Slavni glumac Ijan Mekgregor i njegova supruga, francuska glumica Eva Mavrakis, iako već imaju dve biološke ćerke, 2007. usvojili su devojčicu iz Mongolije, a prošle godine svoju porodicu uvećali su za još jednog člana. Filmski superstar i njegova draga rešili su da udome još jednu devojčicu za koju se za sada zna samo to da je rođena u martu. Ovu informaciju Mekgregor je slučajno otkrio na promociji filma Beginners u Los Anđelesu.

Plavokosa holivudska lepotica Mišel Fajfer, 1993. je u svojoj trideset i petoj godini, pošto nije želela da se udaje, odlučila da usvoji devojčicu Klaudiju Rouz. Njeno srce posle samo osam meseci osvojio je proslavljeni TV producent Dejvid Keli, s kojim je dobila sina Džona Henrija.

Rekorderka u svetu Holivuda, kada je reč o usvojenoj deci, najverovatnije je glumica Mia Farou. Posle udaje za nemačko-američkog pijanistu jevrejskog porekla Andrea Previna, s kojim ima troje biološke dece, usvojila je još troje mališana. Posle razvoda, Mia počinje dvanaestogodišnju vezu sa Vudijem Alenom i s njim dobija sina, ali oboje usvajaju dečaka i devojčicu. Kasnije je Mia kao samohrana majka udomila još šestoro siročića, tako da je ukupan broj njene dece dostigao brojku od petnaest naslednika.

I junakinja serijala Uvod u anatomiju, Ketrin Hajgl, posvetila je svoj život podizanju usvojene dece. Naime, tri godine nakon što su postali roditelji maloj Nejli iz Koreje koja je ometena u razvoju, glumica i njen suprug Džoš Keli odlučili su da usvoje još jednu bebu. Njen menadžer za odnose sa javnošću potvrdio je u aprilu ove godine da je poznati par usvojio devojčicu kojoj su dali ime Adelajda Marija Houp Keli. Ketrin je ranije govorila o tome kako želi da ima veliku porodicu, te da su ona i njen sadašnji suprug planirali usvajanje još pre nego što su se verili.

Jedna od omiljenih glumica današnjice, šarmantna Sandra Bulok, ima usvojenog sina Luisa Bardoa, malog Afroamerikanca koji je rođen u Nju Orleansu. Usvojila ga je pre dve godine dok je bila u braku sa Džesijem Džejmsom, a kada je prvi put pričala o dečaku, rekla je da je zbog njega postala bolja osoba, kao i da joj je u životu sve postalo lepše otkako je on postao deo njene svakodnevice. Inače, ova oskarovka pokrenula je proces za usvajanje još jednog deteta jer, kako pišu američki mediji, želi da Luis ima brata ili sestru.

Proces usvajanja dece u našoj zemlji mnogo je zahtevniji nego u zemljama Zapada, pa prema nekim podacima Ministarstva rada i socijalne politike, u Srbiji trenutno 730 parova čeka priliku za usvajanje. U poslednje vreme, novi dom godišnje dobije više od 100 dece, a parovi iz inostranstva obično usvoje između dvanaest i četrnaest mališana. Ne u tolikoj meri kao u inostranstvu, ali i kod nas ima lepih primera javnih ličnosti koje su se odlučile na ovaj humani čin. Iako sve češće možemo da čujemo poznate dame kako razmišljaju o usvajanju, za sada je njihova želja ostala samo na rečima i mali je broj onih koji su to stvarno i učinili.

Proslavljeni košarkaški as i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac već petnaest godina usvojenu ćerku Petru odgaja zajedno sa svojim biološkim sinovima. Pre deceniju i po javnost je zadivio potez legendarnog košarkaša i njegove supruge Snežane koji su, iako imaju sinove Luku i Mateju, usvojili devojčicu iz doma u Zvečanskoj. Petra je brzo postala mezimica u porodici, a Divac ističe da je i dalje zainteresovan za usvajanje dece.

- Mi smo kao porodica veoma zainteresovani za proces usvajanja dece u ovoj zemlji jer je ćerka Petra na taj način i stigla u naš dom. Nažalost, ovi zakoni mnogo više štite roditelje nego samu decu i tim mališanima treba omogućiti da se izbore za taj status. Vrlo rado bismo ih još usvojili jer dece nikada nije dosta - otkrio je sportista pre dve godine za Story, a njegov ljubav prema najmlađima deli i njegova supruga Snežana.

- Kada bi postojala takva mogućnost, ne bih razmišljala. Obožavam decu i sada kada su moja porasla, na dan-dva uzimam naslednike od naših prijatelja, na njihovu veliku radost - kaže Snežana.

Stasiti Crnogorac, muzičar Sergej Ćetković, posle 12 godina braka sa svojom suprugom Kristinom, ostvario je najveći san da postane otac. Ćerkica Lola došla je u njihovu kuću iz Doma za nezbrinutu decu Mladost u Bijeloj. A srećni par je pre mesec dana odlučio da svojoj dvoipogodišnjoj mezimici podari i sestru Milu koju su takođe usvojili iz istog Doma za nezbrinutu decu. Četvoromesečna beba ulepšala je i još jednom oplemenila njihove živote u kojima osmeh i radost imaju primat.

- Oduvek smo hteli veliku familiju jer ne postoji ništa lepše i bitnije od toga. Kada je Lola stigla u naš dom, poželeli smo da imamo još dece. Mila je stigla u pravo vreme i lepo je kada ih vidim zajedno - podelio je Sergej svoju sreću nakon proširenja porodice sa čitaocima Storyja, a na pitanje planira li da usvoji još dece, ostao je zagonetan i rekao: Sve u svoje vreme.Na usvajanje su se odlučili i vlasnici kompanije Zepter, Madlena i Filip Cepter. Ovaj skladni par pre nekoliko godina usvojio je devojčicu Emu, po kojoj su i nazvali vilu na Dedinju.

- Svaka misao usmerena je na ovo malo biće, na našu Emu. Rođena je sedmog decembra 2000. godine u Srbiji, a u Madlenin i moj život ušla je nepovratno. Obogatila nas je kao ljude, što i sada čini svakog dana. Ne mogu da nađem reči kojima bih vam opisao taj osećaj - rekao je jednom prilikom Filip Cepter.

Jedna od najvećih humanitarki na regionalnoj estradnoj sceni sigurno je kraljica romske muzike Esma Redžepova, koja je sa suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila 47 dece.

- Još dok nisam bila udata za Stevu, od svoje 14. godine čuvala sam decu. Kada smo se venčali, odlučili smo da ih usvajamo. Danas imam 47 ćerki i sinova, 121 unuče i jedno praunuče. Znam sva njihova imena. Sva deca i unuci bave se muzikom, a planiram da jednog dana svi zajedno napravimo koncert - rekla je Esma u jednom intervjuu, a svojim postupcima dala je primer mnogim kolegama na koji način mogu da iskoriste svoju popularnost i finansijsku dobit koju donosi njihovo zanimanje.

Piše: Danilo Mašojević

Foto: Story press, Guliver, Profimedia, Shutterstock

Kris Džener uputila oštru kristiku Kim Kardašijan: Ne ide se u sirotište kao u šoping

Rod Stjuart: Morao sam da dam ćerku na usvajanje

Anđelina Džoli: Naša deca znaju sve o usvajanju

Goga Sekulić usvaja devojčicu koja je ostala bez roditelja? (FOTO)

Šarliz Teron: Čekala sam dve godine na usvajanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track