PREMINULA KRALJICA SEVDALINKI: Zehra Deović izgubila bitku s teškom bolešću
Foto: Printskrin

Pevala tradicionalne bosanske ljubavne pesme

PREMINULA KRALJICA SEVDALINKI: Zehra Deović izgubila bitku s teškom bolešću

Stars -
Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je jutros u 77. godini života nakon duge borbe s teškom bolešću.

Kroz čitavu karijeru podjednako je vodila računa o repertoaru i scenskom izgledu i uvijek se trudila da ne dođe u iskušenje muzičkog neukusa. U Foči su je zvali “naša Zehra”, a u Sarajevu “diva” i “primadona sevdaha”.

Kada je o Zehri Deović i njenoj pesmi reč, kritika i publika su oduvek delili isto mišljenje. I jedni i drugi su se divili njenoj savršenosti u izvedbi sevdalinke, kao i uvek dostojanstvenom držanju.

Zehra Deović rođena je 9. decembra 1938. u Foči, gde je bila članica tamošnjeg Omladinskog Kulturno-umetničkog društva "Jedinstvo".

Njen talenat je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta.

Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

(Faktor.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja