RASKRINKANA SVETSKA PREVARA: Evrosong ukrao glasove publike!
Foto: Rojters

Evo kako je nameštena Evrovizija

RASKRINKANA SVETSKA PREVARA: Evrosong ukrao glasove publike!

Stars -
Zbog lažnog glasanja Srbija izgubila 22 poena, a Švedskoj omogućena pobeda

Ni treći dan nakon finala Evrovizije u Beču ne smiruju se strasti oko sumnjive pobede Švedske i skandala s glasovima Crne Gore i Makedonije.Kako Kurir saznanje, u pitanju je velika prevara jer glasovi publike nemaju gotovo nikakvu važnost. Nakon promene sistema takmičenja prošle godine konce u rukama drži žiri, a skupo plaćene SMS poruke gotovo da uopšte ne utiču na rezultat! Naime, ukoliko neka pesma dobije 12 bodova od televizijskih gledalaca, to ne znači ništa ako je „stručni žiri“ te zemlje ne rangira u prvih deset, jer sve ispod desetog mesta po proceni žirija izvođača ostavlja potpuno bez bodova! Bez obzira na to što je od publike dobio najviše glasova! Makedonija i Crna Gora shvatile su da novi sistem glasanja nije pravedan, tako da su na takmičenju saopštili samo glasove publike. Zbog toga je na kraju ceh platila Srbija, jer su nam oduzeta 22 poena, koliko smo dobili od ove dve države.Inače, ovakvim načinom glasanja najviše su oštećene Italija i Rusija, koje su po glasovima publike bili prva i druga, dok je zvanični pobednik tek treći s više od 100 glasova zaostatka.- Mislim da je uvođenjem žirija onemogućeno malim zemljama da pobede. Evrovizija kaže da je ovaj sistem pravičniji. Međutim, pogledajte samo ko su pobednici od 2008. godine - Rusija, Švedska, Danska, Nemačka, Austrija i opet Švedska. Skandinavski lobi je preuzeo kontrolu - kaže za Kurir Dragan Ilić Ilke, šef naše delegacije.On smatra da će zbog ovakvog odnosa prema učesnicima sledeće godine uslediti bojkot prema festivalu. Kako Kurir saznaje, već 11 zemalja je najavilo da neće poslati pesme u Švedsku.- Čini mi se da će se mali broj nacionalnih televizija prijaviti sledeće godine. Bojana Stamenov je morala da bude u pet najboljih. Čuli ste kakav je aplauz dobila. Neshvatljivo je da od 20 zemalja dobijemo nula poena - kaže on.

ŽurkaBOJANA PRAVI KONCERT U BEOGRADUBojana Stamenov održaće koncert 13. juna u Sava centru. Srpska Areta Frenklin će se prvi put nakon nastupa u Beču predstaviti domaćoj publici u Beogradu.

Reagovanja članova našeg žirijaDejan CukićPitajte Evroviziju- Mi samo igramo po pravilima. Nismo ih mi pisali. Vaše pitanje treba da uputite Evroviziji.Saša Milošević MareMatematika mi nije jača strana- Nije mi matematika jača strana. Nisam video prilike za manipulaciju. Nisam ranije bio u žiriju, ne znam kako stvari funkcionišu i radio sam što mi se kaže.Nevena BožovićUvažiti mišljenje publike- Najvažnije je šta kaže publika. Ako je žiri kompetentan, ne bi trebalo da bude omaški. Ne znam zašto se diže tolika frka oko pobede Švedske kad je bila favorit i pre takmičenja. Mi smo samo imali malo više posla zbog novog sistema bodovanja.Marko KonDobar sistem- Po meni je novi sistem pravedniji. Uveden je da bi bilo manje zemalja s nula bodova. Ipak, to se nije dogodilo.

Ovako je glasao žiri1. Švedska353

2.Letonija249

3. Rusija234

4. Australija224

5. Belgija186

6. Italija171

12. Crna Gora44

24. Srbija12

Ovako je glasala publika

1. Italija366

2. Rusija286

3. Švedska279

4. Belgija195

5. Estonija144

10. Srbija86

18. Crna Gora34

VELIKO FINALE KURIR, PERTINI I NEXT AKCIJE

NA KORAK DO IGRAČKE: Danas dobijate petu sličicu

Danas dobijate finalnu petu sličicu, sa kojom će vaš talon biti kompletan i sa kojim možete da dobijete igračku renomirane nemačke kompanije Playmobil i Bući Bući sokić!

Danas isecite petu sličicu, koju ćete naći u štampanom izdanju Kurira na strani broj 7.

Kada isečete sličicu, zalepite je na tačno označeno mesto na talonu – polje broj pet.

Vaš talon sa svih pet sličica odnesite do najbliže Pertini prodavnice igračaka i preuzmite Playmobil igračku i Bući Bući sokić.

Jedna osoba može predati najviše tri talona.

Ukoliko vam nedostaje jedna sličica, možete da iskoristite džokera koji ćete naći u sutrašnjem izdanju Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track