SOCIOLOG RATKO BOŽOVIĆ UPOZORAVA: Rijaliti Farma podstiče nasilje!
Foto: Dragan Kadić I Printscreen

Dovedeni ljude koji su granični slučajevi

SOCIOLOG RATKO BOŽOVIĆ UPOZORAVA: Rijaliti Farma podstiče nasilje!

Stars -
Nasilničko ponašanje učesnika predstavlja kršenje pravila igre i zakona. U neku ruku, to je sprdnja sa zakonom i bontonom, rekao je Božović

Sociolog Ratko Božović smatra da se na Farmi nalaze ljudi koji nikako ne bi trebalo da budu tu."Neki od njih bi trebalo da su na drugom mestu. Nasilničko ponašanje učesnika predstavlja kršenje pravila igre i zakona. U neku ruku, to je sprdnja sa zakonom i bontonom. Na tom primeru se vidi koliko smo društvo u haosu, nasilju i bezakonju", kaže Božović.On dodaje da se nasilje doživljava kao nešto što je prirodno i svakodnevno."Neophodno je voditi računa kako se nasilje prezentuje u medijima jer to postaje nauk za nasilje u realnosti. Neobično je to da je izgubljena mera ko se sve može naći u rijalitijima i pod kojim uslovima. Pitao sam psihologe kako je moguće da tamo dovedu ljude koji su granični slučajevi. Oni su mi odgovorili da su oni tamo baš zbog toga. To nije korektno jer se gledaoci i na taj način ponižavaju", priča Božović.On ističe da je sama jurnjava za rejtingom važnija od uspostavljanja vrednosti u medijima."Kad je rejting jedino merilo, onda može sve drugo da postrada. Posledice su svakako neminovne. Utoliko pre što se preko medija indukuje nasilje i tako povećava u realnosti", navodi kulturolog Božović.

Podsetimo, od početka emitovanja rijalitija nasilje ne prestaje, fizičko nasrtanje, polivanje vodom, pretnje prebijanju, pa čak i smrću su svakodnevni.

(J. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track