ŽURKA: Pukni, zoro za Ljajića u Guči
Foto: Damir Dervišagić

Počeo najveći trubački festival na svetu

ŽURKA: Pukni, zoro za Ljajića u Guči

Stars -
Guča je mnogo više od muzičkog festivala, ona je kulturno čudo. Svako ko dođe jednom vrati se, poručio ministar otvarajući tradicionalnu manifestaciju

Podizanjem saborske zastave i uz zvuke pesama „Pukni, zoro“ i „Sa Ovčara i Kablara“ i uz pozdravnu reč ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića otvoren je 55. Dragačevski sabor trubača.

U Guči će u narednih nedelju dana biti izabran najbolji trubač i orkestar, a koncert će održati Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane.- Dobro došli u svetsku prestonicu trube i na najveću žurku na otvorenom na Balkanu. Svako ko jednom dođe u Guču vrati se i drugi put. Za 55 godina ovo malo mesto posetilo je 17 miliona ljudi, što govori o širokom srcu, duši i plemenitosti naroda ovog kraja. Guča je mnogo više od muzičkog festivala, ona je kulturno čudo. Naša je obaveza da ovaj nacionalni brend učinimo još poznatijim u svetu. Očekujete mnogo novina već naredne godine - rekao je ministar Ljajić otvarajući Sabor i obavezao se da do sledećeg, 56. izdanja otvori Dom trubača, u kojem će biti smešteni učesnici smotre.

Ministar je kasnije prisustvovao otvaranju izložbe „Pedeset pet godina dugih uspomena“, a nakon što je razgledao radove naivnih umetnika u pratnji svojih domaćina, otišao na ručak.Prvi saboraši već su stigli u Guču. Varošicom se širi miris kiselog kupusa, zvuci trube dopiru sa svih strana. Organizovane grupe trenutno stižu iz Francuske, Rusije, Slovenije i Makedonije, a očekuje se oko pola miliona ljudi.Sutra uveče program neće biti održan zbog dana žalosti u celoj zemlji, tako da će koncerti planirani za sredu biti održani večeras, kada će zasvirati neki od dosadašnjih pobednika festivala.

U obilasku Guče... Ministar je uživao u šetnji kroz varošicu
U obilasku Guče... Ministar je uživao u šetnji kroz varošicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track