STEFANOVIĆ: U Briselu se desio najveći politički fijasko Srbije posle Rambujea
Foto: Fonet Zoran Mrdja

Vlada se pokazala naivnom

STEFANOVIĆ: U Briselu se desio najveći politički fijasko Srbije posle Rambujea

Politika -
Stefanović smatra da je sporazum ipak mogao da se bolje ispregovara, jer je situacija po Srbiju sad nepovoljnija, zbog čega bi diplomatsku aktivnost, kako smatra, trebalo usmeriti ka članicama EU koje nisu priznale Kosovo

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da nacrt amandmana na poglavlje 35 koje se tiče Kosova predstavlja najveći spoljnopolitočki fijasko Srbije još od Rambujea.

"Ovo što se sinoć desilo u Briselu potvrđuje da se naša vlada pokazala naivnom. Govorilo se o prjateljstvu s Nemačkom a dobijemo od Nemače ovakav amandman, to je naivnost", rekao je Stefanović.

On smatra da je sporazum ipak mogao da se bolje ispregovara, jer je situacija po Srbiju sad nepovoljnija, zbog čega bi diplomatsku aktivnost, kako smatra, trebalo usmeriti ka članicama EU koje nisu prizanle Kosovo, a da bi se tekst nacrta poglavlja poboljšao, kao i da bi Srbija sama trebalo da izađe sa svojim predlogom.

"Niko ne traži fromalno priznanje Kosova. Problem nacrta iz Brisela je u terminologiji. Sve vlade pre Vučićeve su se bavile eufemizmima koji ne prejudiciraju status Kosova. To je činjeno kako bismo ostavili manverski prostor sa EU, jer smo hteli da tu terminologiju nametnemo, što je recidiv od vlade Vojislava Koštunice. Ali, to sad sve pada u vodu, jer je aktulna vlada Srbije znala šta se priprema", rekao je Stefanović.

Stefanović je, međutim, poručio da Vlada Srbije oko ovog pitanja treba da ima podršku opozicije.

"Ne treba da mi njima podmećemo noge oko toga kao što su oni nama podmetali", kazao je, dodajući da su svojevremene barikade na Jarinju, tokom ranijih rundi briselskih pregovora u kojima je i sam učestvovao za vreme vlade demokrata, postavili "ljudi Zvonka Veselinovića koji su sad bliski aktuelnoj vlasti".

Stefanović je ponovio da trenutno ne razmišlja da napusti Demokratsku stranku, ali uz opasku da se nada da neće biti nateran da uskoro o tome počne da razmišlja.

"Boriću se za moje ideje unutar stranke, jer sam uveren da je Srbiji potrebna politička opcija koja se zalaže za jednakost i socijalnu pravdu, reforme u školstvu, regresivno oporezivanje...", istakao je, navodeći da je to ono što on predlaže i DS-u svojim planom u 24 tačke, koji je, kako kaže i nastao jer je u Srbiji ogromna beda i nezaposlenost.

Tvrdi, međutim, da priče o njegovom izlasku iz DS plasiraju upravo iz te stranke.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Ja nisam u ovo ušao da bih smenio Pajtića, već da ponudim rešenje i odgovor na politiku Vučića", istakao je.Uveren je da će njegov program biti pobednički, jer je "aktuelna ekonomska i socijalna politika potpuna propast".

"Ako nema ideologije, onda imate lopovluk, moramo vratiti vrednosti i ideologiju", poručio je on.Stefanović je naveo da svojim programom, između ostalog, predlaže presipitivanje sprazuma sa MMF-om, zakon o ograničenju bankarskih kamata, a kao model za "izlazak iz kandži gramzivog neoliberalnog kapitalizma".

Takođe, kako je dodao, zalaže se za podelu državne zemlje siromašnima i obnavljanje zadruga, besplatnu obuka radnika za učešće u rukovodstvu firmi kao direktori, smanjenje parafiskalnih nameta privatnicima i povećanje osnovne cene rada u Srbiji.

"Najniža plata ima da bude 300 evra i tu moraju svi da se uklope, kao u Mađarskoj, ali privrednicima morate da omogućite da tu platu daju radniku", kazao je on.

Stefanović je dodao i da je u njegovom predlogu predviđeno uvođenje poreza na bogatstvo, odnosno progresivno oporezivanje, veće plate prosveti, poljoprivredi i zdravstvu, uvođenje poreza na imovinu za sve verske zajednice...

Na primedbe da je propala slična ideja levice u Grčkoj, on je kazao da bi voleo da je i DS tako propala kao Siriza i dobila 36 odsto glasova na izborima.

"Nije ovo kopija ni franšiza Sirize, Grčka ima svoje probleme, a Srbija svoje", rekao je on.

Komentarišući aktuelnu aferu "prisluškivanje" i poziv lideru njegove stranke Bojanu Pajtiću na saslušanje, Stefanović je rekao da pozdravlja Pajtićevu odluku da se odazove i da je bitno da se ovaj slučaj istraži.

"To je primer neodgovornog i brutalnog ponašanaj prema opoziciji, gde se prisluškuje šef najveće opozicione stranke i to mora da se do kraja istraži", istakao je on.

Poručio je da bi po istom principu morali da se istraže i navodi o prisluškivanju Aleksandra Vučića i zašto za to niko ne odgovora, kao i raniji navodi o prisluškivanju predsednika Tomislava Nikolića.

"Naprednjaci, nažalost, ne znaju ništa da završe do kraja, ni most, ni put, pa niti aferu", ocenio je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track