Goran Ješić

Šteta od suše u Vojvodini milijardu evra

Srbija

Autor:

Stav Vlade Vojvodine je da Republika Srbija mora da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, da bi bar delimično bila nadoknađena šteta poljoprivrednim proizvođačima, rekao vojvođanski sekretar za poljoprivredu

Politika; Goran Jesic, Gradonacelnik Grada Indjija, Visoki Funkc

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da se šteta od suše u pokrajini procenjuju na oko milijardu evra.

Ješić je rekao da je do sada 25 opština dostavilo pokrajinskoj vladi procenu štete koja iznosi 64 milijarde dinara.

"Na osnovu toga moguće je proceniti da će ukupna šteta od suše biti oko milijardu evra na teritoriji svih 45 vojvođanskih opština i gradova", naveo je Ješić.

On je ponovio stav Vlade Vojvodine da Republika Srbija mora da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, da bi bar delimično bila nadoknađena šteta poljoprivrednim proizvođačima.

"Vlada Srbije treba da pomogne poljoprivrednicima tako što će omogućiti regresiranje jesenje setve - semena, veštačkog đubriva i goriva", rekao je Ješić i podsetio da je Vlada Vojvodine već preduzela mere iz svoje nadležnosti da bi pomogla poljoprivrednicima koji su pogođeni sušom.

Naveo je da je pokrajina reprogramirala kredite Fonda za razvoj poljoprivrede i Fonda za razvoj, prolongirala je plaćanje naknade za uređenje voda za dve godine, a u rebalansu budžeta biće izdvojeno više novca za osiguranje poljoprivrednih proizvoda.

"I Vlada Srbije i Vlada Vojvodine treba da insistiraju na tome da sva poljoprivredna gazdinstva budu osigurana i da to bude uslov za dobijanje bilo kakvih subvencija", ukazao je Ješić.

Dodao je je da je cena osiguranja 35 do 50 evra po hektaru, sa potpunim reosiguranjem za sušu što bi automatski sprečilo probleme poput ovogodišnjeg.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (1)

Pošaljite komentar 

Poslednji komentar

  • Misa

    Misa

    A sta da radimo sa ostatkom Srbije? Do zemuna nije bilo kise a od zemuna svakog dana, onda bi centrala trebala da proglasi vanredno stanje od poplava i trazi dve milijarde evra. Niko ne kaze da suse nije bilo i da poljuprivredni proizvodjaci nisu osteceni, ali ako trazimo proglasenje elementarne nepogode zbog suse, logicno je da to treba uraditi na ... više nivou drzave. Ako vec gospodin Jesic zeli da to uradi na nivou Pokrajine onda nek se obrati Pokrajinskoj vladdi. A dobro znamo da je na celoj teritoriji Srbije bilo isto stanje i da su svuda podjednako osteceni.

    0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!