STEZANJE KAIŠA: Na redu je ukidanje državnih agencija!
Foto: Dado Djilas

Država sprema drugi paket mera štednje

STEZANJE KAIŠA: Na redu je ukidanje državnih agencija!

Politika -
Ministarka Zorana Mihajlović traži da se smanji broj državnih agencija, koje građane Srbije koštaju 820 miliona evra svake godine

BEOGRAD - Agencije leglo parazita.Posle rigoroznih mera štednje koje je vlada najavila, a u kojima se planira smanjenje zaposlenih u državnoj administraciji, sledeći korak je ukidanje agencija, saznaje Kurir.Naime, na državnom budžetu zvanično se nalazi 131 agencija, mada se, pošto ne postoji jedinstven spisak, pretpostavlja da ih u stvari ima oko 170, i one godišnje građane Srbije koštaju oko 820 miliona evra. U Vladi kažu da postoji spremnost vladajuće koalicije da se drastično smanji broj agencija i da se spoje one kojima se nadležnosti preklapaju. Mnoge od njih nemaju ni adresu ni sajt, ni telefone i za svoj netransparentan rad imaju izgovor da se samostalno finansiraju, a ne iz budžeta, ali to opet indirektno plaćaju građani Srbije, preko većih nameta, taksi, nadoknada i drugih parafiskalnih opterećenja. Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za Kurir da u ovom ministarstvu planiraju spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS).- Pošto smo zaključili da je besmisleno postojanje obe agencije, rešili smo da ih spojimo u jednu agenciju najkasnije do kraja ove godine - kaže Ljajić i napominje da će za to biti potrebne izmene i dopune jednog zakona.Ministarka energetike takođe kaže da već ima spreman predlog koje agencije treba ukinuti.- Mislim da sva ministarstva moraju da pripreme predloge ukidanja ili spajanja državnih agencija. Ministarstvo energetike planira da ugasi Agenciju za energetsku efikasnost, Agenciju za hemikalije, ali i Fond za zaštitu životne sredine - kaže Mihajlović.

Seča... Neki ministri pristali da smanje broj nepotrebnih agencija
Seča... Neki ministri pristali da smanje broj nepotrebnih agencija

Agencije za jone i rodnu ravnopravnostOd 170 raznih agencija ima i onih čije postojanje je toliko smešno da se čovek zapita kako su uopšte i osnovane.Jedna od takvih je i Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, zatim Agencija za pomorsku plovidbu (iako Srbija nema more), ali i Direkcija za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom i Uprava za rodnu ravnopravnost. Ovo su samo neki od primera agencija, uprava i zavoda, a da niko ne zna njihovu ulogu i zadatke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track