Odšteta vredna milion i po evra

SUD U STRAZBURU: Protiv Srbije podneto 11.500 tužbi!

Društvo

Autor:

Broj žalbi građana Srbije upućenih Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u poslednje dve godine porastao je 300 puta, a samo tokom 2012. godine Srbiji je naloženo da isplati na ime materijalne štete oko 1,6 miliona evra, rekao je zastupnik Srbije u Strazburu Slavoljub Carić

Života Milanović, presuda, sud Strazbur, ljudska prava

BEOGRAD - Protiv Srbije u ovom trenutku vodi se oko 11.500 postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Poslednje dve godine broj tužbi višestruko se uvećao. Ako bi taj sud presudio u korist tužioca, Srbija bi mogla da se nađe u situaciji da mora da im isplati štetu u iznosu od čak milion i po evra.

Broj žalbi građana Srbije upućenih Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u poslednje dve godine porastao je 300 puta, a samo tokom 2012. godine Srbiji je naloženo da isplati na ime materijalne štete oko 1,6 miliona evra, rekao je zastupnik Srbije u Strazburu Slavoljub Carić.

"Nerešavanje sistemskih problema i veliko poverenje u međunarodni sud pravde, a nepoverenje u naše pravosuđe doveli su do ovako velikog broja žalibi gradajana", rekao je Carić novinarima na predstavljanju zbirke presuda suda u Strazburu za period od marta 2012. do marta 2013. godine.

Carić je rekao da je u tom periodu sud doneo 14 presuda i sedam odluka, a da je ukupno od 2004. godine Međunarodni sud presudio u 82 slučaja.

Carić je dodao da su te presude za Srbiju obavezujuće i da je kod 11 presuda utvrđeno da ima povrede prava građana Srbije, dok su tri presude izrečene u korist države.

Jedna od presuda navedenih u zbrici se odnosi i na slučaj nestalih beba, a koja je prema Carićevim rečima trenutno pred Velikim većem, pošto je Srbija uložila žalbu.

U tom slučaju sud je naložio da Srbija plati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Janković zbog toga što ni posle 30. godina država nije umela da objasni šta se desilo sa njenom bebom.

Carić je rekao da se najveći broj žalbi odnosi na preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju, staru deviznu štednju, penzije i rezerviste.
"Oko 3.000 predstavki se odnosi na rezervisate, tako da mi uskoro očekujemo presudu u postupku Vučković i drugi i ukoliko ona bude u korist države Srbije to znači i smanjenje ogromnog broja žalbi građana", naveo je Carić.
Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević istakao je da se Srbija nalazi na samom vrhu po broju žalibi upućenih sudu u Strazburu i dodao da je situacija slična i kad su u pitanju žalbe građana Ustavnom sudu.
"Pred Ustavnim sudom postoji 13.000 žalibi građana, a sud je prošle godine usvojio 2.500 žalbi odlučivši da je postojala povreda ustavom zajamčenih prava", kazao je Slijepčević.

On je naveo da su osnovni problemi u srpskom pravosuđu dugotrajni sudski procesi i nejednako postupanje sudova u istim slučajevima.

Slijepčević je dodao da država mora da pronađe mehanizme da bi vratila poverenje građana u domaće sudove i istakao da je neophodna bolja saradnja Ustavnog i Kasacionog suda.

"Stvaranje jakih institucija i ostavrivanje ljudskih prava ne sme da zavisi od političke volje. Moćne sudove stvaraju moćne sudije, oni koji su nezavisni stručni i slobodni u svom odlučivanju", istakao je na tom skupu predsednik Kasacionog suda Dragomir Milojević.

Prema poslednjim podacima pred sudom za ljudska prava u Strazburu je 17.000 žalbi građana iz Srbije po čemu je četvrta u Evropi iza Rusije, Turske i Albanije.

http://www.youtube.com/watch?v=lCwrqI-Cp0M
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • seven

  seven

  Jos kad stigne na obaveznu naplatu do kraja godine- Isplata za Ratne Dnevnice ucesnicima rata 1999god,gde je Srbija izgubila spor protiv Vojnih Rezervista....Cifra se penje li penje,a vlast cuti i gura sve pod tepih.....

  2 Odgovori 
 • Zoran

  Zoran

  Decenijama slusamo istu pricu. A sta se promenilo, nista. I stalno prica kako najveci broj sudija odgovorno i kvalitetno rade svoj posao ali eto neki pojedinci kvare ugled sudstva, a istina je suprotna ovim tvrdnjama. I nema nista od tog poboljsanja sudstva niti ce u skorijoj buducnosti biti. Tamo vlada negativna selekcija kao i u Policiji i partij ... više ama. Sudije pre svega nemaju integritet i same su podmitljive, beskrupolozne i bez ikakvih normi i vrednosti. Od boljeg, efikasnijeg, pravicnijeg i postenijeg sudstva nema nista.

  2 Odgovori 
 • Rajna

  Rajna

  Ovo je lice pravosuđa u našoj zemlji.Užasno je i pomisliti da ovako mala zemlja ima toliko žalbi u Strazburu.Svi građani nezadovoljni sa presudom koja je očigledno pristrasna,treba da se obrate istraživačkom novinarstvu i objave sliku i ime sudije koji lopove proglašava nevinim a nevine lopovima.To nam je jedini način da takvim sudijama p ... više okušamo naneti štetu profesionalnu i moralnu.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dalibor

  Dalibor

  Ok neka država koja je osuđena da plati nekom neki vid štete traži odgovornost i sankcije onog ko je pričinilo štetu ,gradjani nebi smjeli da ispaštaju zbog neuredjenog društva i postupaka pojedinaca!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!