SUĐENJE IVANOVIĆU NAŠI: Svedočili Nikola Đuričko i Svetlana Lukić
Foto: Dado đilas

Objavljivanje spiska srbomrzaca

SUĐENJE IVANOVIĆU NAŠI: Svedočili Nikola Đuričko i Svetlana Lukić

Crna Hronika -
Đuričko naveo da se nije osetio ugrožen spiskom niti da je zbog toga trpeo neke posledice

BEOGRAD - Direktor B92 Veran Matić, glumac Nikola Đuričko i urednica Peščanika Svetlana Lukić svedočili su danas u Višem sudu u Beogradu na suđenju predsedniku organizacije "SNP Naši" Ivanu Ivanoviću zbog optužbi povodom objavljivanja spiska "30 najvećih srbomrzaca" na Internetu, na kom su se našli i oni.

Nijedno od njih troje, koji imaju status oštećenih, nije istaklo odštetni zahtev protiv Ivanovića, ali se Matić pridružio krivičnom gonjenju za razliku od Đurička i Lukićeve.

Matić je posvedočio da se tim tekstom nije osetio posebno ugroženo, ali da zbog sličnih stvari ima policijsku pratnju već pet godina.

Lukićeva je rekla da redakciji Peščanika stalno stižu slične pretnje, dok je Đuričko naveo da se nije osetio ugrožen spiskom niti da je zbog toga trpeo neke posledice.

Ivanović se na početku suđenja u februaru izjasnio da nije kriv, kao i da nije imao nameru da bilo koga diskriminiše zbog njegovoih ličnih osobina, već da su se imena javnih ličnosti na spisku našla zbog njihovih političkih stavova.Takođe je naveo da spisak "srbomrzaca" predstavlja njegov politički stav.

Sledeće suđenje zakazano je za 13. novembar, kada bi trebalo da svedoče novinar Teofil Pančić i Jelena Milić, koji su takođe na spornom spisku.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal optužnim predlogom Ivanovića tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija, jer je na sajtu "SNP Naši" krajem marta 2014. godine objavio spisak "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

Na spisku su takođe reditelj Gorčin Stojanović, bivši savetnik predsednika republike Nebojša Krstić, profesorka Srbijanka Turajlić, pokojni verski analitičar, sociolog Mirko Đorđević, glumica Mirjana Karanović, pevačica Jelena Karleuša i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track