SUĐENJE ŽANDARMIMA ZA PREBIJANJE Svedok: Snimak incidenta pregledala i kopirala BIA
Foto: Dado đilas

Prebijanje braće premijera i gradonačelnika

SUĐENJE ŽANDARMIMA ZA PREBIJANJE Svedok: Snimak incidenta pregledala i kopirala BIA

Crna Hronika -
BEOGRAD - Snimatelj N1 televizije Slobodan Španić posvedočio je danas u Višem sudu u Beogradu da je BIA predlegala i napravila kopiju njegovog snimka incidenta koji se dogodio između pripadnika Žandarmerije i braće premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i još dvojice pripadnika vojne policije.

Svedočeći na suđenju žandarmima, koji se terete za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine sudu, Španić je ispričao da je pregled materijala u BIA trajao 15-ak minuta, nakon čega mu je kamera vraćena sa snimkom na kojem ništa nije dirano.

Španić je svedočeći detaljno ispričao da je bio tog dana na terenu sa koleginicom Jelenom Zorić i kada je čuo buku na ulici uklučio je kameru i počeo da snima.

Prema njegovim rečima, njega i Zorićevu policija nije zaustavljala niti legitimisala jer oni su imali jasno vidljive novinarske legitimacije.

Snimatelj je pored ostalog naveo da se ne seća detalja tog događaja jer je bio skoncentrisan na snimanje, ali da je više puta čuo povike "lezi dole".

Snimao je oko minut i po kada mu su u kadar upala policijska vozila.

Španić je dalje naveo da je oko sat i po vremena nakon toga policajcima u civilu pokazao snimak, kao i da je posle izvesnog vremena pozvao direktor televizije Jugoslav Ćosić i rekao mu da snimak odnese u BIA.

Osmorica Žandarma su optuženi za prebijanje braće premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i još dvojice pripadnika vojne policije na dan održavanja Parade ponosa 28. septembra 2014. godine.

Više tužilaštvo u Beogradu tereti pripadnike Žandarmerije da su kao saizvršioci počinili krivicno delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Optuženi su Prerag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Komandant voda Žandarma - Mitrović tereti se i za krivično delo zloupotreba službenog položaja.Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

O incidentu postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track