Prikaži najnovije vesti
kraljevo, Dragoslav Šumarac, montažne kuće, garancija 100 godina

Šumarac: Montažne kuće najbolje rešenje za Kraljevo

Društvo 4

BEOGRAD - Izgradnja montažnih kuća je najbolje i najbrže rešenje za zemljotresom pogođeno Kraljevo, izjavio je danas Tanjugu predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac i istakao da tu ne treba imati predrasude, jer su montažne kuće

BEOGRAD - Izgradnja montažnih kuća je najbolje i najbrže rešenje za zemljotresom pogođeno Kraljevo, izjavio je danas Tanjugu predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac i istakao da tu ne treba imati predrasude, jer su montažne kuće otpornije na zemljotrese.

- To nisu montažne kuće tipa barake, kakve su imali radnici na gradilištima, već su to trajne kuće -  naglasio je Šumarac dodajući da se montažne kuće u velikoj meri koriste u svetu, na primer u SAD, Švedskoj i Norveškoj.

Predsednik Inženjerske komore Srbije je kazao da montažne kuće imaju dobru izolaciju i da će se u Kraljevu graditi kao u evropskim zemljama, odnosno da će u zidovima biti 10 centimetara mineralne vune, a ne upola manje, kao što se do sada radilo. Šumarac je naveo da montažne kuće imaju garanciju i po 100 godina, dok se za novoigrađene stanove u Beogradu obično dobija garancija od samo pet godina. On je dodao da proizvođači u tom periodu garantuju ispravnost materijala od kojih je sastavljen objekat, vodovodnih i električnih instalacija.

Iz rebalansa budžeta za 2010. godinu, koji je Vlada Srbije nedavno usvojila, izdvojeno je milijardu dinara za Kraljevo i taj novac će biti utrošen na izgradnju montažnih kuća.

- Postavljanje temelja za oko 500 takvih kuća namenjenih najugroženijim stanovnicima Kraljeva počeće čim bude završena javna nabavka, odnosno izabran proizvođač, rekao je ranije Tanjugu gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović.

U zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je 3. novembra pogodio Kraljevo i okolinu, dve osobe su izgubile život, a broj nebezbednih stambenih objekata se još utvrđuje.


Završava se urgentna sanacija dve zgrade

Danas se u Kraljevu završava urgentna sanacija stambene zgrade u Obilićevoj ulici na raskrsnici sa Oktobarskih žrtava i u Jug Bogdanovoj ulici. Ove dve zgrade imale su veća oštećenja konstrukcije, pa su po hitnom postupku za njih urađeni elaborati i izvedeni radovi.

Na zgradi u Jug Bogdanovoj ulici zemljotres je načinio ogromnu rupu u visini prizemlja, pa su sada na uglovima zgrade urađene podzemne stope i ugrađena dva armirano betonska stuba. Izvođač radova bilo je preduzeće "Ving".
- Za sve nas ovo je bilo novo iskustvo, pa smo radili vrlo pažljivo. Nailazili smo na probleme, ali ne na neočekivane - rekao je za Tanjug Nemanja Kovačević, inženjer u preduzeću "Ving".

Većina stanara ove zgrade je dok su trajali radovi bila u kolektivnom smeštaju u Vrnjačkoj Banji.

Zemljotres je teško oštetio i konstrukciju zgrade u susednoj Obilićevoj ulici, pa se savijena armatura u stubovima mogla videti i golim okom. Sanaciju ove zgrade obavilo je preduzeće "Tehnoprofil".
- Ugradili smo stope i nov betonski zid. Bilo je teško, ali smo uz nadzorne službe uspešno rešavali probleme na koje smo nailazili - rekao je tehnički direktor u "Tehnoprofilu" Radoslav Veljović.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića statička sanacija ove dve zgrade koštala je oko 1,5 milion dinara.
- Građevinski fakultet u Beogradu i CIP rade projekte za još deset zgrada, a radovi su neophodni i na još dvadesetak objekata za kolektivno stanovanje - rekao je Ljubiša Simović za Tanjug.

Od utorka preuzimanje zapisnika o proceni štete Građani Kraljeva čije objekte je obišla komisija za procenu štete, od utorka će moći da preuzmu kopiju zapisnika.

Štab za vanredne situacije posebnim zaključkom je precizirao pravila za refundiranje troškova izrade projekta sanacije za kuće sa četvrtim i petim stepenom oštećenja.

- Grad Kraljevo će priznati finansijska sredstva za projekat sanacije do cene od dva evra po kvadratu i za bruto površinu do 200 kvadrata. Sredstva se priznaju za projekat sanacije samo jednog objekta u domaćinstvu koji se koristi za stanovanje - navodi se u zaključku Štaba.

Projekti sanacije moraju da sadrže specifikaciju materijala i moraju da budu urađeni u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.
Nedostaje kreč, cement, armatura i cigle

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je danas da prvi dan podele građevinskog materijala već nagoveštava da su potrebne mnogo veće količine kreča, cementa, armaturne mreže i cigle.

- Za samo četrdesetak meštana naselja Higijenski zavod koji su imali manja oštećenja kuća do 30 odsto, juče su doterana tri šlepera građevinskog materijala. Ali građani ne treba da brinu. Donacije i dalje pristižu, a kad ih ne bude bilo, kupićemo ono što nedostaje - rekao je Simović novinarima.
 

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara