SUROVA ODLUKA BAKIROVE ŽENE: U Kliničkom centru se operiše samo onaj ko ima para
Foto: Printscreen Youtube

Jezivo

SUROVA ODLUKA BAKIROVE ŽENE: U Kliničkom centru se operiše samo onaj ko ima para

Bosna i Hercegovina -

Skandalozna naredba Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u kojoj je jasno i striktno navedeno da nijednom pacijentu ne sme biti urađen nikakav operativni zahvat ako mu lečenje ne pokriva zavod zdravstvenog osiguranja, izazvala je salvu žestokih reakcija građana.

Ogorčeni ovim potezom direktorice Izetbegović, kazali su da je neviđena bruka i sramota da se od pacijenata, i to u najvećoj medicinskoj ustanovi u našoj zemlji, uzimaju pare za operaciju. Bruka i sramota je i to što su, iako imaju zdravstveno osiguranje, pacijenti primorani finansirati troškove tzv. potrošnog materijala.

Pacijenti pre operacije moraju da plate troškove specifičnih pomagala (stapleri, mrežice za plastiku trbušnog zida) koje ne finansiraju kantonalni zavodi, jer, kako navodi direktorka Izetbegović, ona "predstavljaju direktni trošak KCUS-a, ukoliko se ne naplate od pacijenta".

Nezadovoljstvo pacijenata pojačalo je i to što je Izetbegović objavila čak i cenovnik operacija. A cene - paprene! Skandalozno je, kažu, što za operaciju onkološki pacijenti, koji se bore za život, moraju platiti 1.200 KM. A ako nemaju, prema Sebijinoj naredbi, ostaje im samo da umru!

Ljekari koji su o ovome javno progovorili kažu da je ovaj akt postojao i ranije, ali da niko nikad nije ni pomislio da vrati pacijenta s operacionog stola, a to sada moraju da rade.

"Pacijenti su ugroženi. Njihov život je na kocki, to je nedopustivo! Mi smo se bunili, ali ne pije vodu. Rečeno nam je: ili to ili otkaz - kazao nam je jedan od lekara koji svakodnevno svedoče ovoj sramoti.

Tvrde i da su dovedeni u situaciju da među hitnim pacijentima za operaciju biraju hitnije. I to ako su prethodno na blagajni izmirili sve obaveze. Bez tog papira nema ni mišljenja lekara, a kamoli da im se pomogne.

(Avaz.ba)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track