Prikaži najnovije vesti
granica, šverceri, šverc cigareta, Bugarska
Reporter Kurira sa švercerima cigareta na bugarskoj granici

Šverc cigareta ponovo aktuelan

Društvo 11

BEOGRAD - Živ je šverc, umro nije! Skoro dve godine organizovane grupe Srba i Bugara vozovima iz Niša švercuju cigarete za Sofiju, a po „turi“ svaki zaradi i do 200 evra!

BEOGRAD - Živ je šverc, umro nije! Skoro dve godine organizovane grupe Srba i Bugara vozovima iz Niša švercuju cigarete za Sofiju, a po „turi“ svaki zaradi i do 200 evra!

U to sam imala prilike da se uverim (ali i da dobijem ponudu da prošvercujem koju paklu preko granice) dok sam iz Beograda išla put Bugarske prestonice. Šverceri su se smestili u moj kupe, a pošto sam im delovala kao osoba od poverenja, ubrzo otvoriše dušu, ali i torbe u kojima je bilo na stotine paklica, uglavnom domaćih cigareta.

- Moramo da se snalazimo. Teško vreme došlo - priča mi mladić dok odšrafljuje poklopac ispod kojeg je smeštena sijalica. Skida je i u ranije napravljenu rupu ubacuje na desetine paklica povezanih selotejpom. Na moje pitanje koliko zaradi po boksu, odgovara:

- Od 600 do 1.000 dinara, zavisi koje cigare prenesemo... - objašnjava dok u šupljinu ispod sedišta štekuje još gomilu cigareta. U Dimitrovgradu ulazi nova grupa švercera. Bugari i naši.

- Kriza nas je sad uhvatila, pa ne pušta... Leti, kad je sezona, po jednoj turi zarađivao sam 250 evra, a išao sam svaki drugi dan. Sad jedva sto evra - kuka švercer koji se predstavio kao Miki. Kaže da su se carinici izbezobrazili, pa im oduzimaju više nego ranije. Inače, Miki se pohvalio da je od višegodišnjeg šverca svega i svačega kupio dvosoban stan u Beogradu.

- Ma znaju carinici gde držimo cigare, ali ništa ne pitaju...Malo pronjuškaju, uzmu koliko im treba i odu. Ne pitaju čije su... - prekida priču jer su naši carinici upravo ušli u vagon.

- Je l’ imaš nešto da prijaviš, Miki? - pita ga carinica dok broji preostale paklice u njegovom rancu. Nemam ja vremena da se bakćem s tobom, nemoj samo da preteruješ - ljubazno ga savetuje dok se on kune u sve i svja da je prestao da „valja na veliko“. Međutim, s Bugarima je druga priča. Počeše njihovi carinici da preturaju vagon, odvaljuju već odvaljene plafone, vade paklice... uzimaju deo i odlaze.

- Tri boksa sam puk’o, 26 ostalo, znači dobar sam oko 100 evra - konstatuje mladi švercer i dodaje da je moglo da bude i gore.
 

Kad lopove pokradu

Dok je štekovao paklice u plafon vagona, jedan od švercera je snimio grupu Roma da vire iz drugog kupea.
- Šta je, šta gledate?! Je l’ igra bela mečka?! Hajde nazad u kupe! - odbrusio im je švercer, dok je nama ljubazno objasnio razlog izliva besa.
- Pokradu nas dok se okrenemo. Maltene svaki put dok u kupeima čekamo da izađe carina, maznu poneku paklicu iz štekova... Ali, šta ćemo, ne možemo da ih prijavimo, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da progledamo i na leđima - kaže švercer.

Novinaru uvaljivali cigare

- Dete, hajde ubaci koji paklu u ranac. Neće tebe pretresati - kaže mi starija gospođa koja je u dva pokreta odvalila plastičnu gredu između vrata kupea.
- Hvala, ne pušim - rekoh joj zbunjeno, a ona namrgođeno pruži mom saputniku tri pakle da stavi u ranac. Kondukteri samo gledaju, ništa ne rade dok šverceri brzo rasturaju plafon u hodniku vagona. Čak im ni karte ne traže. Ubrzo shvatih i zašto.
- Za relaciju od Dimitrovgrada do Sofije damo im 200 dinara, i mirna glava. Oni pare u džep, a nama je svakako jeftinije nego da kupujemo kartu na stanici - objašnjava mi jedan od švercera.

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 10 komentara