Reporter Kurira sa švercerima cigareta na bugarskoj granici

Šverc cigareta ponovo aktuelan

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Živ je šverc, umro nije! Skoro dve godine organizovane grupe Srba i Bugara vozovima iz Niša švercuju cigarete za Sofiju, a po „turi“ svaki zaradi i do 200 evra!

granica, šverceri, šverc cigareta, Bugarska

BEOGRAD - Živ je šverc, umro nije! Skoro dve godine organizovane grupe Srba i Bugara vozovima iz Niša švercuju cigarete za Sofiju, a po „turi“ svaki zaradi i do 200 evra!

U to sam imala prilike da se uverim (ali i da dobijem ponudu da prošvercujem koju paklu preko granice) dok sam iz Beograda išla put Bugarske prestonice. Šverceri su se smestili u moj kupe, a pošto sam im delovala kao osoba od poverenja, ubrzo otvoriše dušu, ali i torbe u kojima je bilo na stotine paklica, uglavnom domaćih cigareta.

- Moramo da se snalazimo. Teško vreme došlo - priča mi mladić dok odšrafljuje poklopac ispod kojeg je smeštena sijalica. Skida je i u ranije napravljenu rupu ubacuje na desetine paklica povezanih selotejpom. Na moje pitanje koliko zaradi po boksu, odgovara:

- Od 600 do 1.000 dinara, zavisi koje cigare prenesemo... - objašnjava dok u šupljinu ispod sedišta štekuje još gomilu cigareta. U Dimitrovgradu ulazi nova grupa švercera. Bugari i naši.

- Kriza nas je sad uhvatila, pa ne pušta... Leti, kad je sezona, po jednoj turi zarađivao sam 250 evra, a išao sam svaki drugi dan. Sad jedva sto evra - kuka švercer koji se predstavio kao Miki. Kaže da su se carinici izbezobrazili, pa im oduzimaju više nego ranije. Inače, Miki se pohvalio da je od višegodišnjeg šverca svega i svačega kupio dvosoban stan u Beogradu.

- Ma znaju carinici gde držimo cigare, ali ništa ne pitaju...Malo pronjuškaju, uzmu koliko im treba i odu. Ne pitaju čije su... - prekida priču jer su naši carinici upravo ušli u vagon.

- Je l’ imaš nešto da prijaviš, Miki? - pita ga carinica dok broji preostale paklice u njegovom rancu. Nemam ja vremena da se bakćem s tobom, nemoj samo da preteruješ - ljubazno ga savetuje dok se on kune u sve i svja da je prestao da „valja na veliko“. Međutim, s Bugarima je druga priča. Počeše njihovi carinici da preturaju vagon, odvaljuju već odvaljene plafone, vade paklice... uzimaju deo i odlaze.

- Tri boksa sam puk’o, 26 ostalo, znači dobar sam oko 100 evra - konstatuje mladi švercer i dodaje da je moglo da bude i gore.
 

Kad lopove pokradu

Dok je štekovao paklice u plafon vagona, jedan od švercera je snimio grupu Roma da vire iz drugog kupea.
- Šta je, šta gledate?! Je l’ igra bela mečka?! Hajde nazad u kupe! - odbrusio im je švercer, dok je nama ljubazno objasnio razlog izliva besa.
- Pokradu nas dok se okrenemo. Maltene svaki put dok u kupeima čekamo da izađe carina, maznu poneku paklicu iz štekova... Ali, šta ćemo, ne možemo da ih prijavimo, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da progledamo i na leđima - kaže švercer.

Novinaru uvaljivali cigare

- Dete, hajde ubaci koji paklu u ranac. Neće tebe pretresati - kaže mi starija gospođa koja je u dva pokreta odvalila plastičnu gredu između vrata kupea.
- Hvala, ne pušim - rekoh joj zbunjeno, a ona namrgođeno pruži mom saputniku tri pakle da stavi u ranac. Kondukteri samo gledaju, ništa ne rade dok šverceri brzo rasturaju plafon u hodniku vagona. Čak im ni karte ne traže. Ubrzo shvatih i zašto.
- Za relaciju od Dimitrovgrada do Sofije damo im 200 dinara, i mirna glava. Oni pare u džep, a nama je svakako jeftinije nego da kupujemo kartu na stanici - objašnjava mi jedan od švercera.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Pitanje je šta će se dalje dešavati ako nešto ozbiljno ne preduzmemo kao država protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!