Evrointegracije

Svi sa putovnicom ulaze u Evropsku uniju

Društvo

Autor:

Bosna i Hercegovina, na primer, još nije stekla ni status kandidata, ali značajn broj njenih građana će ovog leta, kada Hrvatska postaje članica, postati državljani Unije

Putovnica, hrvatski pasoš

KELN - Iako Bosna i Hercegovina (BiH) još nije stekla ni status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, značajn broj njenih građana će ovog leta, kada Hrvatska postaje članica, postati državljani Unije.
Reč je o osobama sa hrvatskim pasošem, piše Dojče vele DW).

Od deset anketiranih stanovnika, većinski hrvatskog, zapadnog dela Mostara, devet je potvrdno odgovorilo na pitanje imaju li hrvatsko državljanstvo. Polovina ih nije, međutim, znala kakva prava i mogućnosti imaju kada Hrvatska sredinom ove godine postane punopravna članica Evropske unije, ali bilo je i onih koji su se informisali o prednostima posedovanja hrvatskog pasoša i državljanstva.
„Pa imamo iste mogućnosti kao i Hrvati u Hrvatskoj", rekla je jedna srednjovečna žena. „Mogu da se zaposlim ukoliko sam, normalno, kvalifikovana i nađem posao, slobodno mogu da putujem s hrvatskim pasošem, kao i svaki evropski građanin", dodala je druga.

Gospođe su u pravu, potvrdila je za DW portparolka Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Danijela Barišić. Sva ona prava koja imaju građani Hrvatske imaće i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja", rekla je ona.
Među tim pravima su i pravo studiranja na univerzitetima u EU pod istim uslovima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi univerzitet.

Kao državljani Unije, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH, imaće i pravo da se obraćaju Evropskom parlamentu, pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama i mnoga druga prava. Prema nezvaničnim procenama državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto Hrvata iz BiH. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, Bihaćke regije i Srba koji su iz Hrvatske izbegli u Bosnu i Hercegovinu, procenjuje se da će više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije.

Prijem Hrvatske u punopravno članstvo Evropske unije velikom broju građana Bosne i Hercegovine koji posjeduju hrvatski pasoš doneće značajne prednosti. A na pitanje šta je sa onima koji nemaju hrvatsko državljanstvo, Barišić kaže kako Hrvatska „radi na tome da se i dalje dopusti ulazak s ličnom kartom”.

„Ali to je nešto s čime se moraju složiti sve zemlje Europske unije. Naprosto, mi ćemo postati delom Evropske unije i ne možemo to bilateralno odraditi, ali se zalažemo za to da se maksimalno olakša komunikacija, prelaz granice i transport", rekla je ona za DW. 
Ukoliko se, nakon 1. jula više ne bude moglo u Hrvatsku samo sa ličnom kartom, a time ni u Evropsku uniju, moći će se sa pasošem BiH.

U svakom slučaju, kada već BiH ne napreduje prema Evropskoj uniji, Europska unija za nešto više od četiri i po meseca stiže na granice Bosne i Hercegovine, a time na neki način i u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da će značajan broj građana BiH postati i građani Unije, piše DW.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (27)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Predrag

  Predrag

  Chek malo. Da li to znaci da ce izbeglice raditi u Bg po ministarstvima, letovati u Bosni (u obnovljenim kucama) i setati se po EU?
  Znaci , imaju trojno drzavljanstvo?

  39 Odgovori 
 • dell

  dell

  koji srećnici ovi u Herceogvini :D
  ne žive u EU,a imaju sva prava kao što imaju građani EU ako su pametni to će dobro iskoristit...
  oko pola miliona stanovnika BiH za manje od pola godine postaju grašani EU , također i Bosna to treba dobro iskoristit ako može,ne kažem da što pre ide u tu EU nego da ih iskoristi koliko može

  28 Odgovori 
 • svrsk

  svrsk

  @Predraze - crni vraze...Da,izbeglice ce raditi po ministarstvima,letovati u obnovljenim kucama i setkati se po evropi!Ako si ljubomoran zelim ti da ti neko spali kucu i da se nadjes na ulici!!!

  23 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ns

  ns

  Nemoj da si ljubomoran sto cu ja moci bilo gde u Evropi da radim.I da,stidi se svog BEDNOG komentara.

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!