Tadić na sastanku sa Srbima iz regiona

Politika

Autor:

BEOGRAD - Neophodno je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji!

srbi, region, Boris Tadi

BEOGRAD - Neophodno je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji!

Ovo je konstatovano predsednik Srbije Borisa Tadića na sastanku sa predstavnicima Srba iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Povod sastanka bila je nedavno usvojena Strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i analiza situacije u ovim zemljama uoči predstojećeg popisa stanovništva, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Popis stanovništva ove godine se održava u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumuniji.

Tokom sastanka bilo je reči o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredeljenju države Srbije za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Njegovi učesnici su bili iz Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora (Demokratski narodni savez), Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije RS Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke Pantelija Ćurguz, predsednik Boračke organizacije RS.

Iz Crne Gore na sastanku su učestvovali Radoman Gogić, potpredsednik Socijalističke narodne partije, Goran Danilović, potpredsednik Nove srpske demokratije, Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke, Predrag Popović, predsednik Narodne stranke, Zoran Žižić Vladimir Božović, Matica srpska - Društvo članova u CG.

Srbe iz Hrvatske su predstavljali Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i Dragan Crnogorac, predsednik ZVO Vukovar, iz Makedonije Dejan Košutić, predsednik Centralnog Saveta srpskih organizacija u Makedoniji, Milutin Stančić, predsednik Kulturno- informacionog centra Srba u Makedoniji "Spona" i Bogoljub Ninić, predsednik Srpskog kulturno-informativnog i prosvetnog centra 'Vuk Karadžić' u Kučevištu.

Iz Slovenije na sastanku su bili Drago Vojvodić, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije i Petar Damjanić, član Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani, iz Rumunije Slavomir Gvozdenović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, iz ALbanije Bledar Bašanović, član Državnog komiteta za manjine Albanije i Pavle Jakoja, predsednik udruženja srpsko-crnogorske manjine "Morača-Rozafa", a iz Mađarske Ljubomir Aleksov, predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj. 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde