Tadić na sastanku sa Srbima iz regiona

Politika

Autor:

BEOGRAD - Neophodno je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji!

srbi, region, Boris Tadi

BEOGRAD - Neophodno je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji!

Ovo je konstatovano predsednik Srbije Borisa Tadića na sastanku sa predstavnicima Srba iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Povod sastanka bila je nedavno usvojena Strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i analiza situacije u ovim zemljama uoči predstojećeg popisa stanovništva, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Popis stanovništva ove godine se održava u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumuniji.

Tokom sastanka bilo je reči o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredeljenju države Srbije za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Njegovi učesnici su bili iz Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora (Demokratski narodni savez), Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije RS Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke Pantelija Ćurguz, predsednik Boračke organizacije RS.

Iz Crne Gore na sastanku su učestvovali Radoman Gogić, potpredsednik Socijalističke narodne partije, Goran Danilović, potpredsednik Nove srpske demokratije, Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke, Predrag Popović, predsednik Narodne stranke, Zoran Žižić Vladimir Božović, Matica srpska - Društvo članova u CG.

Srbe iz Hrvatske su predstavljali Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i Dragan Crnogorac, predsednik ZVO Vukovar, iz Makedonije Dejan Košutić, predsednik Centralnog Saveta srpskih organizacija u Makedoniji, Milutin Stančić, predsednik Kulturno- informacionog centra Srba u Makedoniji "Spona" i Bogoljub Ninić, predsednik Srpskog kulturno-informativnog i prosvetnog centra 'Vuk Karadžić' u Kučevištu.

Iz Slovenije na sastanku su bili Drago Vojvodić, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije i Petar Damjanić, član Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani, iz Rumunije Slavomir Gvozdenović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, iz ALbanije Bledar Bašanović, član Državnog komiteta za manjine Albanije i Pavle Jakoja, predsednik udruženja srpsko-crnogorske manjine "Morača-Rozafa", a iz Mađarske Ljubomir Aleksov, predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj. 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • makedonija

  makedonija

  Tadicu gde ti je jedini legitimni predstavnik Srba u Makedoniji, poslanik Stoilkovic?

  4 Odgovori 
 • bela ladja

  bela ladja

  svaka vam cast sto brinete o srbima van srbije... ali tom delu naseg naroda je mnogo bolje nego nama unutar srbije, svi su nas presisali sa zaradama, demokratskim kapacitetima, medjuljudskim odnosima, infrastrukturom... od pocetka 90-tih godina zivimo u samozavaravanju da smo najbolji i najveci i da ce drugi da pocrkaju ukoliko se od nas odvoje - k ... više ad ono svima su ruze procvetale od kad su od nas otisli.
  POUKA: U SE I U SVOJE KLJUSE. IMAMO I PREVISE SVOJIH PROBLEMA DA BISMO SE BAVILI REGIONALNIM, EVROPSKIM I GLOBALNIM TEMAMA. necete tim okupljanjem skupiti neke dodatne poene, jer vam je ukupan rejting potpuno srozan a rezultati politike apokalipticni.

  2 Odgovori 
 • makedonija

  makedonija

  Ime pod kojim ste se potpisali govori koliko vas zanima ocuvanje srpskog identiteta i kulture u Makedoniji tako da je svaka diskusija izlisna!!!

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dzetic

  Dzetic

  Narod umire u Srbiji od gladi a on glumi nekog vladara svih srba,smijesno.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!