TAJFUN NA TAJKUNE: Dragan Đurić sateran uza zid

Vučić najavio rat

TAJFUN NA TAJKUNE: Dragan Đurić sateran uza zid

Politika -
Predmet „Veterinarski zavod“, koji se nalazi na spisku spornih privatizacija, završen je, a time i istraga protiv Đurića. Proverava se i Đurićeva uloga kao predsednika Partizana i veze u politici

BEOGRAD - Tajkuni u panici!Posle potvrde vicepremijera Aleksandra Vučića da će za nekoliko dana biti pokrenuti postupci protiv nekih tajkuna, među njima je zavladala opšta panika. Kako Kurir saznaje, predmet „Veterinarski zavod“, koji se nalazi na spisku spornih privatizacija, završen je, pa samim tim i istraga protiv vlasnika Dragana Đurića.- Đurić je do guše upetljan u brojne malverzacije, ne samo u privatizaciji Zavoda već i „Zekstre“, proverava se i njegova uloga kao predsednika Partizana, ali i koji ga sve političari štite. Protiv njega ima toliko materijala da niko, sve i da hoće, neće moći da ga zaštiti. Predmet je završen, a kad će se uslediti konkretne akcije, pitanje je dana. Nije tajna da Đurićeva preduzeća duguju ogroman novac na ime neplaćenog poreza. Zna se da u razvijenom svetu vlada poslovica da je u životu jedino izvesno da mora da se umre i da se plati porez. Vučić će sigurno uspeti u nameri da tako nešto sprovede u Srbiji - otkriva izvor Kurira iz MUP Srbije.Zvanične informacije iz policije juče nije bilo moguće dobiti. Ni Đurić nije odgovarao na pozive Kurira.Muljanje s kreditimaMeđutim, izvori Kurira ističu da je još jedan tajkun „na tapetu“, ali da se sve radi u tajnosti da informacije ne bi curile.- Zna se ko je od srpskih tajkuna bio na saslušanju i koji su predmeti rađeni. O imenima ne treba govoriti - zaključio je izvor Kurira.Podsetimo, Vučić je, gostujući u „Utisku nedelje“, istakao da su najveći srpski biznismeni imali sistem da odu kod banaka i uzimaju kredit za kreditom, bez pravog pokrića.- Na primer, jedan od njih kaže - treba mi sto hiljada tona žita, dajem ti menicu kao garanciju moje firme, a onda će moj kolega, koji je takođe veoma uspešan, da avalira tu menicu i to što smo uzeli i garantovali, to nama ne ulazi u bilanse preduzeća, jer banke to ne mogu da provere. Banke će novim kreditima da finansiraju sve garancije koje plaćamo i tako ćemo da urušimo sva preduzeća i bankarski sektor, urušićemo sve - opisao je Vučić način na koji su dvojica tajkuna, kako je naveo, oštetili državu.Zaštita- Kad uzmeš malo kredita i kad si malo dužan, to je tvoj problem, a kad uzmeš mnogo i kad su to desetine i stotine miliona, onda je to državni problem. A znamo da je tajkune štitila prethodna vlast - izričit je bio Vučić.

Zavodi red u državi... Aleksandar Vučić
Zavodi red u državi... Aleksandar Vučić

Đurićeva veza s miroslavom Miškovićem i miloradom DodikomMediji su objavljivali da je Dragan Đurić bio i pod policijskom istragom u Republici Srpskoj zbog sumnjivih poslova, ali i poslovnih veza s Miroslavom Miškovićem i predsednikom RS Miloradom Dodikom.Takođe je objavljeno da je na sve načine pokušavao da se spase pozivajući se na prijateljstvo s premijerom Dačićem, ali je premijer više puta tvrdio da se niko ne poziva na njega i da neće biti zaštićenih.Tajkunu za poreze duguju 200 miliona evraZa neplaćene poreze privatne firme duguju oko 200 miliona evra. Ubedljivo najveći dužnik jeste kompanija „Simpo“, od koje država potražuje 33 miliona evra, a za njom slede „Farmakom“ Miroslava Bogićevića i „Mera invest“, iza koje stoji Marko Mišković, koje duguju po više od sedam miliona evra. Tu su i firme „Vujić Valjevo“ Vidoja Vujića, koji treba da uplati 2,7 miliona evra. Za 620.000 evra više od Vujića u državnu kasu treba da vrati upravo Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja