TAJKUNI PLJUNULI NA ŽRTVE: Mišković gradi šoping-centar na Hitlerovom logoru smrti!

Neviđen skandal

TAJKUNI PLJUNULI NA ŽRTVE: Mišković gradi šoping-centar na Hitlerovom logoru smrti!

Društvo -

Vlasnik „Delta holdinga“, uz blagoslov gradonačelnika Dragana Đilasa, planira gradnju tržnog centra u spomen-parku Topovske šupe na Autokomandi, podignutom u znak sećanja na stradanje Jevreja i Roma u istoimenom logoru tokom Drugog svetskog rata

BEOGRAD - Jezivo. Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, uz blagoslov gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, planira gradnju tržnog centra na mestu na kojem su tokom Drugog svetskog rata stradali Jevreji!Vlasnik „Delte“ odabrao je za gradnju spomen-park Topovske šupe na Autokomandi, gde se nalazio prvi koncentracioni logor za Jevreje i Rome tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, u kojem je bilo zatočeno oko 4.000 ljudi!

  • Ruše znamenitost

Tadašnji premijer Voji­slav Koštunica i predsednik Boris Tadić postavili su na tom mestu spomen plo­ču. Bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak kaže da je „Mišković pre oko tri godine pokrenuo priču o izgradnji šoping-mola na lokaciji Topovske šupe“.- Sve zgrade na toj parceli biće porušene i biće izgrađene dve kule. Obećano nam je da će se voditi računa o značaju spomen-parka Topovske šupe, ali od tada s nama niko nije kontaktirao. Naravno da ne možemo i ne želimo da blokiramo razvoj grada, ali ovo pokazuje da novac pobeđuje odnos prema istoriji i žrtvama, ispada kao da su oni zadnja rupa na svirali. Sve potiremo radi profita - zaključuje Nećak i dodaje da je 2011. održan sastanak s predstavnicima Miškovićeve kompanije i tadašnjim glavnim arhitektom Grada Beograda Đorđem Bobićem.Za svoj poduhvat Mišković je dobio i direktnu podršku gradonačelnika Dragana Đilasa. Naime, kako je Kurir već pisao, njih dvojica su se sreli 25. oktobra u sedištu „Delta holdinga“, a Đilas je tada rekao da se s vlasnikom „Delte“ sreo kako bi razgovarali o novim poslovnim projektima u Beogradu.- Tema razgovora bila je izgradnja tržnog centra na Autokomandi, koja bi, ako se realizuje 2013, na ime naknada donela Gradu oko dve milijarde dinara - saopšteno je tada iz kabineta gradonačelnika.

  • A gde je dozvola

Na sve to, Mišković nije tražio ni saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture da gradi šoping-mol na zaštićenoj lokaciji, što je po zakonu morao da uradi jer Topovske šupe uživaju status tzv. prethodne zaštite.Niko se od čelnika „Delte“ i Grada nije setio ni da pomene spomen-obeležje žrtvama Holokausta. Lidija Kotur, zadužena za odnose s javnošću u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, objašnjava da zakon ne predviđa da se vlasnik zemljišta obrati Zavodu za saglasnost za prodaju zaštićene lokacije.- Ali vlasnik (sada Delta) dužan je da za bilo kakvu intervenciju na zaštićenoj lokaciji pribavi uslove i saglasnost Zavoda. U konkretnom slučaju nama se niko nije obratio - kaže Koturova.Tržni centar „Delta planet“ trebalo bi da se prostire na dve parcele. Jedna, na kojoj su Topovske šupe, pripadala je preduzeću „Autokomanda“, a Mišković ju je kupio avgusta 2005. Uz tu parcelu, Miškovićeva firma „Delta rilestejt“ na oglasu Grada Beograda i rešenjem iz novembra 2011. uzima u zakup na 99 godina još jedno zemljište na Autokomandi.

  • Skupe radnje

Jelena Krstović, potpredsednica „Delta holdinga“, januara prošle godine objasnila je da je projekat izgradnje šoping-mola na Autokomandi, vredan oko 200 miliona evra, u završnoj fazi. - Reč je o objektu koji će imati više od 200.000 kvadratnih metara i biće najveći i najmonumentalniji u ovom delu Evrope jer ćemo, pored standardne ponude, imati i deo namenjen ekskluzivnoj robi i izbirljivijim kupcima - rekla je tada Krstovićeva.

Mišković i Đilas zajedno pravili plan za tržni centar
Mišković i Đilas zajedno pravili plan za tržni centar
Iz Topovskih šupa Jevreji i Romi sprovođeni u druge logore
Iz Topovskih šupa Jevreji i Romi sprovođeni u druge logore
Ovde su stradali beogradski Jevreji
Ovde su stradali beogradski Jevrejifoto: Marina Lopicic
  • Direkcija za građevinsko zemljište: Spomen-obeležje biće blizu Topovskih šupa

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da, prema Planu detaljne regulacije iz 2007. godine, u pogledu zaštite kulturno-istorijskog nasleđa nisu postojala ograničenja za dodelu zemljišta u zakup na 99 godina Miškovićevoj firmi.- Plan predviđa planiranje spomen-obeležja u neposrednoj blizini Topovskih šupa, na katastarskoj parceli 3/3. Grad je 2011. dodelio u zakup parcelu 3/1, tako da nije ni bilo potrebe da se u postupku dodele te parcele traži zaštita kulturno-istorijskog nasleđa. Obe parcele (3/1 i 3/3) čine Zonu A, gde je prema planu dozvoljena izgradnja komercijalnih delatnosti. Plan je obavezao investitora da u okviru budućeg rešenja objekata planira i spomen-obeležje.

  • Sekretarijat za urbanizam ćuti

Kurir je uputio zvaničan zahtev gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove sa pitanjem da li je „Delta“ tražila neophodne uslove za izradu projekta/gradnju „Delta planeta“ imajući u vidu da se na toj lokaciji nalaze Topovske šupe. Ni posle pet dana odgovor nismo dobili.

  • Delta: Samo delimično gradimo na stratištu

U „Delta rilestejtu“ potvrđuju da je projekat „Delta planet“ u završnoj fazi izrade i da izgradnja može da počne „kada budu dobili sve neophodne dozvole“.- Kada budemo usaglasili sve stavove s jevrejskom zajednicom u Srbiji i po usvajanju konačnog rešenja, obavestićemo i Zavod za zaštitu spomenika i tražiti saglasnost. Objekat će se nalaziti delimično na lokaciji gde je nekad bio sabirni centar „Topovske šupe“, a koji je sad obeležen samo jednom spomen-pločom i zapušten. Kompanija u dogovoru s jevrejskom zajednicom i opštinom intenzivno radi na pronalaženju optimalnog rešenja, koje će na pravi način obeležiti to mesto. Arhitekta koji radi projekat je izraelska kompanija MYS i posle izgradnje šoping-mola trebalo bi da se gradi i memorijalni park.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track